Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nová prognóza IEA o slabšom dopyte po rope znížila cenu WTI

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent síce mierne vzrástla o 2 centy na 104,40 USD/barel, no za posledné dva mesiace zaznamenala pokles zhruba o 12 %.

Bangkok 12. apríla (TASR) - Cena americkej ropy WTI klesla k hranici 93 USD za barel (159 litrov) po tom, ako po správach o raste ropných zásob v USA na trhy negatívne zapôsobila najnovšia prognóza Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA). Tá vo štvrtok (11.4.) znížila odhad dopytu po rope na tento rok.

Informovala o tom agentúra AP.

"Zásoby ropy v USA sú na najvyššej úrovni za posledné roky a ceny potlačila nadol ešte viac nová prognóza IEA," povedal analytik zo spoločnosti CMC Markets Michael Hewson. Podľa IEA by tohtoročný svetový dopyt po rope mal oproti pôvodnému odhadu klesnúť o 45.000 barelov na 90,6 milióna barelov denne. V porovnaní s rokom 2012 to je však stále o 795.000 barelov denne viac.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji klesla napoludnie bangkockého času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 33 centov na 93,18 USD (71,03 eura) za barel. Na záver štvrtkového obchodovania klesla cena WTI o 1,13 USD na 93,51 USD/barel, keď trhy zareagovali na informácie IEA. Agentúra sa novou prognózou priblížila k odhadom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a amerického ministerstva energetiky.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, síce mierne vzrástla o 2 centy na 104,40 USD/barel, no za posledné dva mesiace zaznamenala pokles zhruba o 12 %. Dôvodom je pokračujúca dlhová kríza v eurozóne, ktorá znižuje dopyt po rope a rastúce zásoby komodity.