Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rosengren: Fed nemal znížiť sadzby, ekonomika USA nepotrebuje stimul

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rosengren spoločne s ďalšími dvomi členmi FOMC nepodporil zníženie kľúčovej sadzby o 25 bodov do pásma 1,75 % až 2 %.

Washington 20. septembra (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) urobila chybu, keď v stredu (18. 9.) znížila úrokové sadzby. Zbytočne dala monetárny stimul ekonomike, ktorá ho nepotrebuje, a podporila rizikové úvery, uviedol člen menovej rady (FOMC) centrálnej banky Eric Rosengren.

"Ekonomika, kde je trh práce už napnutý, nepotrebuje dodatočný monetárny stimul, ktorý môže ešte viac nafúknuť ceny rizikových aktív a povzbudzuje domácnosti a firmy, aby sa príliš zadlžovali," uviedol šéf bostonského Fedu.

Rosengren spoločne s ďalšími dvomi členmi FOMC nepodporil zníženie kľúčovej sadzby o 25 bodov do pásma 1,75 % až 2 %. FOMC ho schválil pomerom hlasov 7 ku 3. Šéf saintlouiského Fedu James Bullard však hlasoval proti, pretože požadoval výraznejšie uvoľnenie menovej politiky, až o 50 bázických bodov. Proti bola ešte šéfka kansaského Fedu Esther Georgeová.

"Aj keď riziká spojené s obchodom a geopolitickými obavami jednoznačne existujú, zníženie sadzieb ako odpoveď na neistotu bude takisto niečo stáť," uviedol Rosengren.

Rosengrenove a Bullardove vyjadrenia ukazujú rastúce spory v rámci menovej rady Fedu.