Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rozvojom afrického poľnohospodárstva sa dá obmedziť migrácia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Uviedol to komisár EÚ pre agrárny sektor Phil Hogan.

Brusel 17. februára (TASR) - V úsilí o obmedzenie migrácie z afrických krajín bude Európska únia podporovať rozvoj ich agrárnej výroby. Uviedol to komisár EÚ pre agrárny sektor Phil Hogan. V pondelok (19.2.) na stretnutí s kolegami navrhne komisár, ako by sa mal cieľ dosiahnuť.

Skupina expertov zložená z vedcov, priemyselníkov a zástupcov nevládnych organizácií bude hľadať možnosti, ako podporiť investície do agrárneho sektora kontinentu. Opatrenia sa zamerajú na rast vnútroafrickej výmeny poľnohospodárskych produktov, ale aj na ich vývoz mimo kontinent.

Hogan povedal, že niet pochybností o tom, že sa africké poľnohospodárstvo môže transformovať a vytvárať viac pracovných príležitostí. Teraz k tomu nedochádza. Krajinám chýbajú investičné zdroje a nedostatočné je aj zvyšovanie kvalifikácie miestneho obyvateľstva.

Afrika disponuje obrovskou rozlohou úrodných polí, ktoré sa často vôbec nevyužívajú. Podľa štatistiky Organizácie Spojených národov sa do afrických krajín dováža aj veľa základných potravín ako ryže a mlieka. Ich import prichádza aj z EÚ. Ceny komodít sú subvencované, takže domáci producenti musia svoje výrobky predávať pomerne lacno. Kritici tejto situácie poukazujú na to, že tým dochádza k obmedzovaniu rozvoja afrického agrárneho sektora.

Oslabenie migrácie z Afriky sa dá dosiahnuť predovšetkým účinnejším bojom proti chudobe jej obyvateľov. Silný agrárny sektor k spokojnosti Afričanov vo svojej vlasti môže veľmi prispieť.