Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

S&P znížila Grécku hodnotenie na čiastočnú platobnú neschopnosť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Grécko v predchádzajúcich dňoch oznámilo plány, že minie maximálne desať miliárd eur na odkúpenie svojich dlhopisov.

New York 6. decembra (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's v stredu znížila úverové hodnotenie Grécka na "čiastočnú platobnú neschopnosť" z doterajšieho, už aj tak nízkeho stupňa CCC. Agentúra tak urobila po tom, čo Grécko dalo ponuku na spätné odkúpenie svojich dlhopisov za cenu hlboko pod ich nominálnou hodnotou. Správu priniesli tlačové agentúry AP a Reuters.

Grécko v predchádzajúcich dňoch oznámilo plány, že minie maximálne desať miliárd eur na odkúpenie svojich dlhopisov - v snahe znížiť svoj závratný dlh a dostať ho pod kontrolu.

Agentúra S&P uviedla, že odkúpenie dlhopisov vníma v podstate ako tiesňovú, výpredajovú reštrukturalizáciu dlhu, rovnajúcu sa platobnej neschopnosti. Ratingová agentúra dodala, že možno zvýši dlhodobý úverový rating Grécka späť na podradný stupeň CCC, keď sa odkúpenie dlhopisov dokončí.

Grécko už v minulosti kleslo v hodnotení S&P na úroveň "čiastočnej platobnej neschopnosti". Agentúra ho však tento rok na jar opäť zvýšila na CCC, keď Grécko dosiahlo a zrealizovalo veľký odpis svojho dlhu u súkromných veriteľov.