Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Samsung na trhu smartfónov zvýšil náskok na Apple

Na snímke inteligentný telefón Samsung GALAXY S (vľavo) a iPhone 4 od Apple v predajni mobilných telefónov. Foto: TASR/AP

Dôvodom je, že Samsung už s úspechom uviedol na trh svoj nový telefón Galaxy S3, pričom nový iPhone od Apple sa dostane na trh až na jeseň.

New York 27. júla (TASR) - Samsung predal v 2. kvartáli najviac inteligentných telefónov, takzvaných smartfónov.

Juhokórejský koncern zvýšil z hľadiska podielu na trhu svoje vedenie oproti dvojke americkej spoločnosti Apple, informovala poradenská firma IDC. Dôvodom je, že Samsung už s úspechom uviedol na trh svoj nový telefón Galaxy S3, pričom nový iPhone od Apple sa dostane na trh až na jeseň. Pokles podielu na trhu niekoľko mesiacov pred uvedením nového modelu iPhonu je typický. Samsung a Apple spoločne ovládajú takmer polovicu globálneho trhu smartfónov.

Podľa IDC Samsung Electronics predal v 2. štvrťroku 50,2 milióna inteligentných telefónov, pričom jeho podiel na trhu vyskočil na 32,6 % zo 17 % v rovnakom období vlani. Apple predal 26 miliónov iPhonov a jeho podiel medziročne klesol na 16,9 % z 18,8 %.

Podiel Nokie na trhu sa v priebehu roka scvrkol na 6,6 % z 15,4 %, keď v uplynulom štvrťroku predala 10,2 milióna smartfónov. Ďalej nasledujú HTC s 5,7-% podielom na trhu (8,8 milióna predaných telefónov) a ZTE s 5,2-% podielom (8 miliónov). Zvyšný výrobcovia predali v 2. štvrťroku celkovo 50,7 milióna smartfónov a ich spoločný podiel predstavuje 32,9 %.