Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SaS sa pre zákon o osobitnom odvode obráti na Ústavný súd

Na snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podľa SaS Ústava SR explicitne hovorí, že na Slovensku funguje sociálne-trhová ekonomika a štát chráni hospodársku súťaž. Všetky tieto tri atribúty ale boli podľa nich týmto zákonom porušené.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Strana SaS sa pre zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce obráti na Ústavný súd SR. Liberáli to avizovali vo svojom stanovisku po tom, ako vo štvrtok parlament prelomil veto prezidenta pri tomto zákone a opätovne ho schválil.

Podľa SaS však Ústava SR explicitne hovorí, že na Slovensku funguje sociálne-trhová ekonomika a štát chráni hospodársku súťaž. Všetky tieto tri atribúty ale boli podľa nich týmto zákonom porušené. "Bez ohľadu na výsledok Ústavného súdu SR, strana SaS pri prvej príležitosti tento nezmyselný zákon zruší," dodal predseda SaS Richard Sulík.

Zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce odobrili poslanci pôvodne 6. decembra. Prezident Andrej Kiska však právnu normu nepodpísal a vrátil ju poslancom späť do parlamentu. Namietal, že nový osobitný odvod je nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce. Pri štvrtkovom hlasovaní však plénum Národnej rady (NR) SR veto prezidenta prelomilo a návrh zákona opäť schválilo.

Podľa SaS tým poslanci vládnej koalície ukázali občanom, a to nielen na Slovensku, že na nich neplatia žiadne rozumné argumenty odborníkov, ľudí z obchodu i prezidenta. "Platí na nich len logika oligarchov, ktorí chcú získať výhody na úkor celej spoločnosti," dodali liberáli.

Zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce podľa nich devastuje hospodársku súťaž, diskriminuje podnikateľov na trhu a v konečnom dôsledku poškodí spotrebiteľov. Jednak vyššími cenami potravín a jednak tým, že zneatraktívni Slovensko pre podnikanie v obchode.

"Okrem toho reálne hrozí, že Slovensko bude musieť vybraté peniaze z takéhoto odvodu obchodníkom vrátiť. Avšak tieto financie by už nešli späť zo štruktúr rezortu pôdohospodárstva, ale poskladali by sa na ne všetci občania Slovenska zo štátneho rozpočtu. Navyše, súčasná nezodpovedná koalícia toto bremeno prenáša zrejme na budúcu vládu," opísala poslankyňa SaS Jana Kiššová.