Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Podľa SaS je v eurofondoch takmer stomiliónový tunel

Na snímke podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann

Situácia v čerpaní eurofondov na Slovensku je tak zlá, ako ešte nikdy nebola. Jednotlivé výzvy stoja, nedodržiavajú sa ich harmonogramy a fondy sa nečerpajú, tvrdí ďalej opozičná strana SaS.


Bratislava 20. januára (TASR) - Situácia v čerpaní eurofondov na Slovensku je tak zlá, ako ešte nikdy nebola. Jednotlivé výzvy stoja, nedodržiavajú sa ich harmonogramy a fondy sa nečerpajú. Zároveň tu vznikol takmer stomiliónový tunel. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili predstavitelia opozičnej SaS s tým, že najabsurdnejšia situácia je na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

SaS pripomína, že Slovensko môže už tri roky čerpať z nového programovacieho obdobia, kde je veľa peňazí pre regióny. Vyčerpali sme však zatiaľ len 3,9 percenta. "To je absurdne málo," povedala podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS).

Zároveň tvrdí, že na Slovensku sa začala sa nová móda. "Jednotlivé ministerstvá si začali outsourcovať poradenské služby v obrovských balíkoch, pričom zatiaľ tu vyčerpali 75 miliónov eur na bližšie nešpecifikované poradenstvo a ďalšie kontrakty majú nasledovať. Tieto peniaze sa čerpajú z technickej pomoci, ktorú dostávame z EÚ a je tam celkovo 650 miliónov eur pre nové programovacie obdobie. Teda tento vlak ešte pôjde ďalej," varovala.

Podľa jej slov sa tunelovanie deje nanajvýš vulgárnym spôsobom. "V roku 2014 ministerstvo vnútra spustilo tender na vysúťaženie poradenských, audítorských a právnych služieb. Vysúťažili desať subjektov a len z nich si môžu jednotlivé ministerstvá vyberať, kto im bude radiť pri eurofondoch. Najviac z minutého balíka zatiaľ odčerpala spoločnosť Deloitte, a to 33,4 milióna eur. Problém je, že firma robí len to, čo robia aj ľudia na ministerstvách. Tí majú v popise práce to, čo rezorty zadávajú pre Deloitte a dochádza tak k duplicite," vysvetlila.

Nicholsonová tvrdí, že najabsurdnejšia situácia je na MPRV, kde ešte za ministra Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) podpísali s Deloitte realizačnú zmluvu za 6,6 milióna eur. "Problém je, že Integrovanému regionálnemu operačnému programu (IROP) šéfuje na ministerstve Marek Mitošinka, ktorý pracoval do konca roku 2015 pre Deloitte ako poradca. On zadáva premrštené objednávky pre Deloitte. Táto firma pritom v mnohých prípadoch vážne pochybila. Napr. úplne spackali výzvu pre materské škôlky, ktorá bola tak v rozpore s nariadeniami Európskej komisie (EK), že musela byť stiahnutá. Deloitte potom dostal novú objednávku, aby opravil vlastné chyby a spoločnosť si to nanovo fakturovala," vyhlásila Nicholsonová.

Opozičná poslankyňa upozornila, že Deloitte pre rezort pôdohospodárstva robí na základe objednávok od Mitošinku aj také veci, ako 70-stranová príručka pre IROP, ktorá stála 95.000 eur. "Podľa našich informácií od zamestnancov táto príručka k procesu verejného obstarávania už existovala, minimálne pre iný operačný program. Domnievame sa, že Deloitte vydá príručku k obstarávaniu pre IROP a s minimálnymi zmenami ju vydá aj pre ďalšie ministerstvá a nanovo si to fakturuje," poznamenala.

Nicholsonová preto vyzýva ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS), aby si urobila poriadok v rezorte. "Nie je možné, aby človek, ktorý do roku 2015 pracoval pre Deloitte, robil premrštené objednávky na niečo, čo robia interní zamestnanci. Toto je tunelovanie eurofondov," zdôraznila.

Líder SaS Richard Sulík uistil, že liberáli budú konať. "Budeme o tom informovať EK. Deloitte je veľká organizácia, ktorá má vo svete dobré meno. Aj ich treba informovať, ako postupuje táto spoločnosť na Slovensku. A podáme aj podnety na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Všetky ďalšie možnosti si ponechávame podľa toho, ako sa prípad vyvinie," uzavrel.