Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

SaS vyzýva kompetentných, aby celoplošne skontrolovali obilie a múku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

SaS bude podľa nej pre situáciu s obilím a múkou žiadať zvolanie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Bratislava 20. apríla (TASR) - V jednom z mlynov na Slovensku bolo nedávno zachytené obilie z Ukrajiny, v ktorom sa našli pesticídy. Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto vyzýva kontrolné orgány, aby okamžite začali kontrolovať obilie a múku v mlynoch, ako aj chlieb a pečivo v obchodoch.

"Výhovorky na nedostatok peňazí a personálu v kontrolných orgánoch neobstoja. Za túto situáciu nesie plnú zodpovednosť vláda, ktorá prišla so zákazom predaja obilia z Ukrajiny opäť raz neskoro. Z obilia sa začala za ten čas vyrábať múka, z nej chlieb a pečivo, ktoré sa dostali do obchodov, to je neprijateľné. Ak vedel Igor Matovič (OĽANO) nájsť dve miliardy eur na volebnú korupciu, nemôže byť pre štát problém vyčleniť 200.000 eur na to, aby sme vedeli, čo jeme," povedala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jarmila Halgašová, ktorá sa v SaS venuje poľnohospodárstvu. Výhovorka na vysokú cenu za testy na pesticídy podľa nej tiež nie je relevantná.

SaS bude podľa nej pre situáciu s obilím a múkou žiadať zvolanie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. "Kompetentní musia dôsledne vysvetliť, prečo zas raz nechali situáciu zájsť až takto ďaleko a aké budú ich ďalšie kroky na jej vyriešenie," dodala Halgašová.

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyzýva všetky politické strany a ich predstaviteľov, ktorí sa nefundovane vyjadrujú k téme ukrajinského obilia, aby prestali šíriť neopodstatnený strach a paniku u spotrebiteľov. Agrorezort prostredníctvom svojich organizácií Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR a Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) dlhodobo kontroluje všetky dovezené komodity z Ukrajiny a taktiež výrobky z nich. Na základe toho môžeme zodpovedne deklarovať, že všetky doposiaľ uvedené potraviny na trh sú bezpečné a spĺňajú normy SR i EÚ," uviedol pre TASR v reakcii na SaS odbor komunikácie MPRV.

Aktuálne podľa agrorezortu platí usmernenie na zákaz spracovania a uvádzania ukrajinských produktov na potravinový a krmivový trh v SR a taktiež uznesenie vlády na zákaz dovozu vybraných ukrajinských komodít a produktov z nich.

"Treba pripomenúť aj to, že rezort zvýšil cielené kontroly ukrajinského potravinového dovozu už od leta minulého roka a až do odhalenia 1500 ton pšenice s obsahom zakázaného pesticídu v jednom z našich mlynov boli všetky testy negatívne. MPRV SR musí postupovať v súlade s legislatívou EÚ, ktorá nedovoľuje jednostranný zákaz dovozu tovarov a služieb bez dokázateľného ohrozenia zdravia spotrebiteľov. Ministerstvo je toho názoru, že postupovalo v súlade so zákonom a v najlepšom záujme občanov SR a teda spotrebiteľov," dodal agrorezort.