Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia a SAE poskytnú Sudánu pomoc tri miliardy dolárov

Umar Bašír Foto: TASR/AP

Nepokoje v Sudáne vypukli koncom minulého roka v reakcii na výrazné zdražovanie potravín a pohonných látok, ale aj na nedostatok základných potravín.

Dubaj 21. apríla (TASR) - Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) v nedeľu oznámili, že poskytnú Sudánu pomoc v hodnote 3 miliardy USD (2,67 miliardy eur). To znamená výraznú podporu predstaviteľom armády, ktorí pred 10 dňami zosadili a zatkli dlhoročného prezidenta Umara Bašíra.

Ako uviedli tlačové agentúry v SAE aj Saudskej Arábii, krajiny poskytnú sudánskej centrálnej banke 500 miliónov USD a zvyšok financií získa Sudán vo forme potravín, liekov a ropných produktov. Je to prvá oficiálne oznámená väčšia pomoc pre Sudán zo strany štátov Perzského zálivu za posledné roky. Cieľom je posilniť finančnú pozíciu Sudánu a zmierniť tlak na sudánsku libru.

Nepokoje v Sudáne vypukli koncom minulého roka v reakcii na výrazné zdražovanie potravín a pohonných látok, ale aj na nedostatok základných potravín. Po štyroch mesiacoch protestov armáda prezidenta Bašíra, ktorý bol pri moci 30 rokov, zosadila a zatkla.

(1 EUR = 1,1250 USD)