Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Termín začatia bankového dohľadu považuje Martin Schulz za nereálny

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz Foto: TASR/AP

Termín 1. január 2013, ako prvú z troch etáp na spustenie jednotného bankového dohľadu navrhol predseda EK José Manuel Barroso a eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.

Brusel 24. septembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes spochybnil možnosť, že jednotný bankový dohľad v rámci európskej menovej únie, navrhovaný Európskou komisiou (EK), sa stane skutočnosťou už začiatkom budúceho roka.

Vo vyjadrení pre dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung predseda europarlamentu uviedol, že nie je dostatok času na schválenie pravidiel, podľa ktorých by mal jednotný bankový dohľad fungovať.

"Európsky parlament potrebuje na schválenie tohto procesu najmenej šesť mesiacov," upozornil Schulz. A dodal, že tu nejde len o súhlasný postoj europoslancov, ale predtým aj o odobrenie tohto legislatívneho návrhu EK zo strany národných parlamentov, čo podľa neho ešte viac predĺži termín začatia fungovania orgánu, ktorý bude zodpovedný za jednotný bankový dohľad.

Termín 1. január 2013, ako prvú z troch etáp na spustenie jednotného bankového dohľadu navrhol predseda EK José Manuel Barroso a eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.

Schulzovo dnešné vyjadrenie dopĺňa názorový postoj nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorí v sobotu počas vzájomného stretnutia v nemeckom Ludwigsburgu uviedli, že termíny navrhované Európskou komisiou v tejto oblasti sú len ťažko splniteľné. Merkelová upozornila, že sa netreba v tejto veci unáhliť a prijímať narýchlo veci, ktoré by potom nemuseli fungovať.