Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne vlani vyrobili skoro 2163 gigawatthodín elektriny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Horúce a suché leto a veľmi nízke prietoky spôsobili podľa SE pokles výroby.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) vlani vo svojich 31 vodných elektrárňach vyrobili takmer 2163 gigawatthodín (GWh) elektriny, čím mierne prekročili produkciu 2146 GWh z roka 2016. Z prietočných elektrární vlani Slovenské elektrárne dodali 1815 GWh. Informovala o tom spoločnosť.

"Vodné elektrárne sú priamo závislé od počasia a hydrologickej situácie. Veľmi chladná zima spôsobila v prvých mesiacoch roka 2017 aj pokles výroby v porovnaní s plánom Slovenských elektrární. Situácia sa zlepšila v máji, keď prišlo dlhšie obdobie zrážok a deficit výroby z predošlých mesiacov sa podarilo zredukovať,"
spresnili SE.

Horúce a suché leto a veľmi nízke prietoky spôsobili podľa SE pokles výroby. "Prekvapením bola až daždivá jeseň, vďaka ktorej výroba na Vážskej kaskáde od septembra do decembra postupne rástla," konštatovala spoločnosť.

Prečerpávacie vodné elektrárne (PVE) počas roka 2017 podľa SE viackrát potvrdili svoju úlohu vo výrobe špičkovej elektriny a poskytovaní podporných služieb, predovšetkým rýchlej terciárnej regulácie výkonu. "Ich nasadenie sa medziročne zvýšilo o 26 %. Spolu vyrobili 313 GWh, pričom spotreba na čerpanie dosiahla 423 GWh," doplnili SE.

"Z činností s najväčším vplyvom na plánovanie zdrojov bola najdôležitejšou celozávodná odstávka PVE Čierny Váh v období od 5. augusta do 14. septembra 2017, ktorá bola spojená s vypustením hornej nádrže najväčšej slovenskej prečerpávacej elektrárne," dodali Slovenské elektrárne.