Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Šéf Bundesbanky nevylučuje odpísanie časti dlhu Grécka

Riaditeľ Bundesbank Jens Weidmann Foto: TASR/AP

"Odpis dlhu bude mať zmysel len ako odmena za uskutočnenie reforiem, ktoré dostanú financie krajiny na udržateľnú úroveň," povedal Weidmann.

Berlín 16. novembra (TASR) - Grécko bude časom potrebovať ďalšie odpísanie svojho dlhu, no stane sa tak len pod podmienkou, že Atény zrealizujú rozsiahle ekonomické reformy, ku ktorým sa zaviazali. Povedal to dnes na stretnutí s podnikateľmi v Berlíne prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

"Odpis dlhu bude mať zmysel len ako odmena za uskutočnenie reforiem, ktoré dostanú financie krajiny na udržateľnú úroveň," povedal Weidmann. Dodal, že v súčasnosti by ďalšie odpísanie dlhu Grécka nebolo vhodné, pretože by sa znížil tlak na Atény, aby pokračovali v prisľúbených reformách.

S takýmto krokom, na ktorý vyzval aj Medzinárodný menový fond, zatiaľ nesúhlasí viacero európskych vlád vrátane tej nemeckej. Podľa Weidmanna však "nakoniec bude odpis časti dlhu nevyhnutný, aby sa krajina mohla vrátiť na kapitálové trhy".

Ako dodal, Grécko by mohlo získať prísľub, že veritelia z eurozóny sú ochotní časom odpísať časť jeho dlhu s cieľom podporiť grécku vládu v jej reformnom úsilí. K zmierneniu dlhovej záťaže by však došlo až po tom, keď Grécko splní všetky dohodnuté podmienky.