Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Šéf ECB M. Draghi nepriamo kritizoval taliansky návrh rozpočtu

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Kabinet zložený z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga Severu naplánoval výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ.

Brusel 18. októbra (TASR) - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi nepriamo kritizoval Taliansko pre návrh rozpočtu na budúci rok.

Podľa Draghiho neexistuje dôkaz, že porušovanie rozpočtových limitov Európskej únie (EÚ) týkajúcich sa deficitu vedie k prosperite, je však jasné, že takéto kroky poškodzujú všetkých členov eurozóny. Šéf ECB na summite EÚ podľa zdroja agentúry Reuters uviedol, že rozpočtové pravidlá Únie, teda Pakt stability a rastu je potrebné rešpektovať v záujme všetkých.

Aj keď Draghi nespomenul priamo Taliansko, je jasné, že narážal na plán Ríma zvýšiť na budúci rok rozpočtový schodok. Vládne strany chcú týmto spôsobom financovať svoje sľuby voličom.

Návrh rozpočtu na rok 2019 vyvolal kritiku zo strany Európskej komisie (EK). Kabinet zložený z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga Severu naplánoval výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ. Deficit by mal dosiahnuť 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom predchádzajúca vláda prisľúbila maximálne 0,8 % HDP.