Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Šéfovia firiem očakávajú v tomto roku pokles stavebníctva v SR o 6,5 %

Ilustračné foto Foto: TASR

V pokles stavebného trhu verí 78 % vedúcich pracovníkov stavebných firiem.

Bratislava 15. marca (TASR) - Výkon slovenského stavebníctva klesne v tomto roku o 6,5 %. Tvrdí to väčšina riaditeľov slovenských stavebných firiem, ktorých spoločnosti CEEC Research a KPMG Slovensko oslovili v súvislosti s pravidelnou štvrťročnou analýzou slovenského stavebníctva za február 2012.

V pokles stavebného trhu pritom verí 78 % vedúcich pracovníkov stavebných firiem. "Kľúčovým momentom pre ďalšie smerovanie celého sektora bude rozhodnutie novej vlády o prípadnej proinvestičnej alebo naopak reštriktívnej fiškálnej politike v tejto oblasti," informoval riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

Tržby v slovenskom stavebníctve klesajú už tri roky. Ako ukázal prieskum, v rámci tohto roku očakáva ich ďalší pokles 51 % respondentov a to na úrovni 1,7 %. Podiel pesimistických odpovedí sa však oproti novembru 2011 znížil o 9 percentuálnych bodov. Z pohľadu veľkosti stavebných spoločností vidia situáciu optimistickejšie skôr veľké firmy než malé.

Vyťaženosť kapacít stavebných spoločností sa aktuálne prepadla na 58 %, pričom ešte v novembri 2011 uvádzali respondenti vyťaženosť na úrovni 75 %. V súčasnosti tak ide o veľmi nízku hodnotu, ktorá je dlhodobo neudržateľná. Firmy preto budú musieť tento rok buď vyťaženosť zvýšiť, alebo redukovať svoje kapacity.

"Vplyvom citeľného nárastu fyzického objemu stavebných prác na projektoch infraštruktúry, ale aj očakávaného mierneho rastu v sektore pozemných stavieb, bude rásť využitie stavebných kapacít firiem a živnostníkov," myslí si generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský. Ako dodal, firmy budú však hlavne na infraštruktúrnych projektoch pracovať za neštandardne nízke ceny, čo im môže spôsobiť problémy.

Podľa súčasných predikcií by sa stavebné firmy mohli vrátiť k rastu tržieb na budúci rok. Predikujú to takmer traja zo štyroch riaditeľov stavebných spoločností. Z hľadiska jednotlivých segmentov očakávajú v roku 2013 nárast tržieb zástupcovia pozemného i inžinierskeho staviteľstva. Z hľadiska veľkosti ide pritom najmä o veľké stavebné spoločnosti.