Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

SK8 chce viac ako 50 miliónov eur na opravu stredoškolských internátov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ide o nemalé finančné prostriedky, kraje sú po súhlase Európskej komisie pripravené žiadať o finančné prostriedky viac ako 50 miliónov eur.

Trenčín 24. marca (TASR) - Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) chce požiadať Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a vládu, aby pri strednodobej revízii programu Slovensko vyrokovali s Európskou komisiou finančné prostriedky na rekonštrukciu stredoškolských internátov. Po rokovaní Zhromaždenia SK8 to vo štvrtok (21. 3.) povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

"Podklady, ktoré máme z jednotlivých krajov, hovoria o sume viac ako 50 miliónov eur, kde sú už pripravené niektoré stavebné povolenia na rekonštrukciu internátov alebo sú to internáty, ktoré nepotrebujú stavebné povolenie. Plán obnovy počíta iba s rekonštrukciou vysokoškolských internátov, stredoškolské internáty tam zahrnuté nie sú," uviedol Baška.

Internáty sú podľa neho vo veľmi zlom stave a modernizačný dlh, ktorý majú vyššie územné celky, sa týka aj internátov. Ide o nemalé finančné prostriedky, kraje sú po súhlase Európskej komisie pripravené žiadať o finančné prostriedky viac ako 50 miliónov eur. Celkové náklady sú podľa neho asi trojnásobné.

"Chceme, aby aj žiaci stredných škôl bývali v adekvátnych priestoroch zmodernizovaných internátov," doplnil predseda TSK.