Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Škoda Transportation ovládla fínskeho výrobcu električiek Transtech

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Škoda Transportation je najväčšou firmou zaoberajúcou sa dopravným strojárstvom v strednej a vo východnej Európe.

Praha 21. mája (TASR) - Spoločnosť Škoda Transportation podpísala v pondelok zmluvu na kúpu 25-% podielu jediného fínskeho výrobcu koľajových vozidiel Transtech. Uviedla to hovorkyňa skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá. Väčšinový podiel (75 %) vo fínskej spoločnosti drží plzenská Škoda už od augusta 2015 a teraz sa tak stala jediným vlastníkom. Cena zverejnená nebola.

"Dlhodobým zámerom skupiny Škoda Transportation je upevnenie si postavenia na trhoch západnej Európy," citoval šéfa skupiny Škoda Petra Brzezinu server novinky.cz. Aj podľa viceprezidenta Škody a predsedu predstavenstva Transtechu Zdeňka Majera Transtech otvára Škode Transportation možnosti na západných trhoch.

Škoda Transportation s vyše 5300 zamestnancami je najväčšou firmou zaoberajúcou sa dopravným strojárstvom v strednej a vo východnej Európe. V apríli firmu prevzala finančná skupina PPF.

Spoločnosť Transtech je najväčší výrobca koľajových vozidiel v Škandinávii. Medzi jej hlavné produkty patria dvojpodlažné elektrické vagóny, električky a strojárske výrobky. V súčasnosti zamestnáva približne 750 ľudí.