Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Skupina G7 chce urýchliť rozvoj obnoviteľných zdrojov

Ministri G-7 pre klímu, energetiku a životné prostredie sa odfotili počas fotografického stretnutia v Sappore v severnom Japonsku v sobotu 15. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Ministri životného prostredia a energetiky skupiny G7 sa dohodli na výzve týkajúcej sa obmedzenia spotreby plynu a zvýšenia výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov.

Sapporo 15. apríla (TASR) - Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sa dohodla na znížení spotreby plynu a urýchlení rozvoja obnoviteľných zdrojov energie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Ministri životného prostredia a energetiky skupiny G7 sa dohodli na výzve týkajúcej sa obmedzenia spotreby plynu a zvýšenia výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Takisto chcú urýchliť postupnú redukciu využívania fosílnych palív, nedosiahli však dohodu týkajúcu sa časového harmonogramu konca využívania uhlia, povedala francúzska ministerka energetiky Agns Pannier-Runacherová v sobotu novinárom.

Ministri energetiky a životného prostredia krajín G-7 sa stretli v severojaponskom meste Sapporo, pričom ich zasadnutie sa koná do nedele (16. 4.). Aktuálne rokujú o spoločnom komuniké, ktoré má načrtnúť podporu najvyspelejších ekonomík sveta pre globálnu energetickú transformáciu.

"Krajiny G7 sa dohodli, že prvou reakciou na energetickú krízu musí byť zníženie spotreby energie a plynu. G7 prvýkrát vo svojej histórii hovorí, že musíme urýchliť postupné ukončovanie využívania všetkých fosílnych palív," uviedla Pannier-Runacherová. "G-7 tiež hovorí, že by sa už nemali stavať nové uhoľné elektrárne."

Skupina G7 sa rozhodla schváliť cieľ "výrazne zvýšiť výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov", uviedol pre agentúru Reuters zdroj oboznámený s priebehom diskusií.

V predchádzajúcich návrhoch komuniké pre ministerskú schôdzu energeticky chudobné Japonsko presadzovalo podporu investícií do LNG a zemného plynu. Pannier-Runacherová však uviedla, že sa dosiahol kompromis, ktorý "nepriamo znamená, že nemôžeme investovať do prieskumu nových kapacít v oblasti plynu". Naopak, jadrová energia má podľa nej podporu G7 ako "riešenie pre energetický prechod" so zabezpečením dodávok.