Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Skupine Volkswagen v 1. štvrťroku klesli tržby aj zisk

Na snímke montáž a výroba nových modelov automobilov Škoda Superb, Škoda Superb Combi a Volkswagen Passat v bratislavskom závode Volkswagen (VW) Slovakia v piatok 1. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Spoločnosť v utorok oznámila, že jej obrat v prvom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesol o 1 % na necelých 75,5 miliardy eur.

Wolfsburg 30. apríla (TASR) - Skupina Volkswagen má za sebou slabší začiatok nového roka vzhľadom na zložitú situáciu v Číne a problémy spojené s uvádzaním nových modelov na trh. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a DPA.

Spoločnosť v utorok oznámila, že jej obrat v prvom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesol o 1 % na necelých 75,5 miliardy eur. Prevádzkový zisk sa znížil o jednu pätinu na 4,59 miliardy eur. Zodpovedajúca prevádzková marža klesla o 1,4 percentuálneho bodu na 6,1 % a bola tak pod cieľom, ktorý si stanovilo vedenie spoločnosti na celý rok 2024. Zisk skupiny po zdanení klesol takmer o 22 % na 3,71 miliardy eur.

Skupina v 1. štvrťroku predala približne 2,1 milióna áut, čo znamenalo medziročný pokles o 2 %.

Vedenie spoločnosti potvrdilo celoročné prognózy. Slabší prevádzkový výsledok v úvode roka pripísalo nižšiemu objemu predaja a vyšším fixným nákladom. Volkswagen v roku 2024 očakáva nárast tržieb až o 5 % a celoročnú prevádzkovú ziskovú maržu na úrovni 7 % až 7,5 %.

"Silný marec, solídna situácia v oblasti objednávok a zlepšujúci sa príjem objednávok v posledných mesiacoch sú povzbudivé a mali by sa pozitívne prejaviť už v druhom štvrťroku," uviedol finančný riaditeľ skupiny Arno Antlitz.