Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vyhadzovanie potravín sa stalo bežnou súčasťou životov

Zľava Head of Product Management METRO Cash & Carry SR Stephan Luger, konateľka spoločnosti METRO Cash & Carry SR Yuliia Pylypenko, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz, generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Zuzana Dúžeková. Foto: Metro

Slováci ročne vyprodukujú takmer dva milióny ton komunálneho odpadu

Bratislava 14. decembra (TASR) - Maximálne využívanie potravín, znižovanie odpadu a ešte väčšia zodpovednosť voči zákazníkom je obsahom memoranda, ktoré v Bratislave slávnostne podpísali predstavitelia veľkoobchodu METRO, Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC). K memorandu sa môžu prihlásiť ďalší podporovatelia rešpektujúci filozofiu zero waste. Odborným garantom memoranda je Inštitút cirkulárnej ekonomiky (INCIEN).

Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s potravinami. Ročne obyvatelia Slovenska vyprodukujú až takmer dva milióny ton komunálneho odpadu, pričom až 45 % z neho by sa mohlo skompostovať. Vyhadzovanie potravín sa stalo bežnou súčasťou životov. Preto memorandum vytýčilo niekoľko základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité. Je to jednak rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania.

Súčasťou memoranda je aj záväzok, že sa k nemu počas najbližšieho roka pripojí minimálne 100 podporovateľov nielen z radov HORECA profesionálov.

Na podujatí sa okrem podpisu memoranda uskutočnil aj krst prvej kuchárskej knihy na Slovensku, ktorá sa riadi princípmi zero waste, s názvom Do poslednej omrvinky. Jej autormi sú Vojto Artz, šéfkuchár METRO a zároveň prezident SZKC a foodblogerka Lucia Grigová.