Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenské automobilky vlani opustilo vyše 639.000 automobilov

Foto: TASR/Michal Svítok

Automobilky na Slovensku patria k najmodernejším a spoločne s vysokou kvalitou výroby majú zásluhu na tom, že materské spoločnosti im zverujú výrobu svojich špičkových modelov.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Vlaňajšia produkcia slovenských automobiliek dosiahla vyše 639.000 automobilov.

Vysoko tak prekročili výrobu z predkrízového roka 2008, keď výrobné prevádzky automobiliek opustilo 575.000 automobilov.

Ako povedal dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi prezident Združenia automobilového priemyslu SR (ZAP) Jozef Uhrík, podľa informácií automobiliek by aj tento rok mal byť s počtom automobilov minimálne 780.000 rekordný.
Tu bude player



Sústavne rastie aj podiel automobilového priemyslu na priemysle SR a to z 34,3 % v roku 2008 na minuloročný podiel 39 %. Automobilky na Slovensku patria k najmodernejším a spoločne s vysokou kvalitou výroby majú zásluhu na tom, že materské spoločnosti im zverujú výrobu svojich špičkových modelov.

Ďalšia konkurencieschopnosť slovenských automobiliek si však, podľa Uhríka, vyžaduje viaceré systémové zmeny, najmä v oblasti vzdelávania, infraštruktúry a v neposlednom rade v legislatíve.

Automobilky už vážne pociťujú nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, obštrukcie pri investičných zámeroch a chýbajúcu komplexnú cestnú sieť najmä diaľničného typu aj na východe územia.