Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne plánujú v Mikšovej vybudovať batériové úložisko

Budova centrály Slovenských elektrární. Foto: teraz.sk

Investičné náklady firma odhadla na 3,16 milióna eur.

Mikšová 16. apríla (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) pokračujú v príprave projektu výstavby batériového úložiska v Mikšovej v okrese Bytča s kapacitou deväť megawatt hodín. Cez verejnú súťaž hľadajú dodávateľa, ktorý zabezpečí prípravné práce v podobe vyvedenia výkonu a stavebných prác. Investičné náklady firma odhadla na 3,16 milióna eur.

"Predmetom je dobudovanie vyvedenia výkonu, novej rozvodne, dobudovanie stanovišťa pre batériové úložisko, stanovišťa pre pripojenie transformátora s výkonom desať megavolt ampéra a stanovišťa pre batériové úložisko s výkonom osem megawattov s kapacitou deväť megawatt hodín," konkretizovali SE v oznámení, ktoré zverejnili vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. Súčasťou realizácie podľa nich bude aj rekonštrukcia oplotenia a vybudovanie nového osvetlenia a pojazdných komunikácií.

Náklady na realizáciu prác odhadla spoločnosť na 3.169.350 eur, ako kritérium pre výber víťaza súťaže určila najnižšiu ponúknutú sumu. Dodávateľa vyberie prostredníctvom rokovacieho konania so zverejnením výzvy na súťaž.

Investíciu plánujú SE financovať aj z plánu obnovy a odolnosti v rámci výzvy na podporu zvyšovania flexibility elektroenergetických sústav pre vyššiu integráciu obnoviteľných zdrojov energie - prečerpávacie vodné elektrárne a stacionárne batériové systémy. "Zákazka je súčasťou projektu Batériové úložisko Mikšová, a teda na realizáciu projektu ako celku je nevyhnutné naplniť a zrealizovať všetky čiastkové projekty," skonštatovali SE.

Spoločnosť ešte vo februári vyhlásila verejnú súťaž aj na dodávku transformátora, náklady odhadla na 586.900 eur.