Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Tlak trhov na Slovinsko neklesá, výnos z 10-ročných dlhopisov rastie

Dôvodom sú pokračujúce špekulácie na trhoch, že Slovinsko by mohlo byť po Cypre ďalším žiadateľom o záchranný balík.

Ľubľana 11. apríla (TASR) - Tlak finančných trhov na Slovinsko naďalej pretrváva, napriek ubezpečeniam slovinskej vlády, že súčasnú nepriaznivú ekonomickú situáciu dokáže zvládnuť aj bez pomoci zvonka.

Informovala o tom slovinská agentúra STA, ktorá poukázala na rast nákladov na obsluhu dlhu.

Výnos z 10-ročných slovinských dlhopisov splatných v roku 2021 vzrástol dnes o 0,2 % na 6,76 %. Opätovný rast výnosu, ktorý nasledoval po dosiahnutí kritickej hranice 7 % v marci a neskoršom poklese k hranici 6 %, zvýšil rizikovú prirážku slovinských dlhopisov v porovnaní s nemeckými dlhopismi na 545 bázických bodov.

Dôvodom sú pokračujúce špekulácie na trhoch, že Slovinsko by mohlo byť po Cypre ďalším žiadateľom o záchranný balík. Nervozita na trhoch pretrváva aj napriek tomu, že vláda aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) upokojujú, že Slovinsku by v nasledujúcom období osud Cypru hroziť nemal. Naposledy v stredu (10.4.) premiérka Alenka Bratušeková pre americkú spravodajskú televíziu CNN uviedla, že Slovinsko je schopné vyriešiť si svoje ekonomické problémy vlastnými silami.