Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Smer-SD pripravil návrh, aby ženy mohli ísť do dôchodku skôr

Na archívnej snímke sprava podpredseda strany Smer-SD Robert Kaliňák, predseda strany Smer-SD Robert Fico, podpredseda strany Smer-SD, podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír a podpredseda strany Smer-SD a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto: TASR - Marko Erd

V súčasnosti je návrh na ústavné zastropovanie dôchodkového veku v druhom čítaní, definitívne by mal o ňom parlament rozhodnúť na schôdzi, ktorá štartuje v utorok 16. októbra.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Koaličný Smer-SD spolu s rezortom práce pripravil pozmeňujúci návrh k ústavnému zastropovaniu dôchodkového veku na 64 rokov. Majú sa ním zvýhodniť ženy, ktoré by mohli za výchovu detí odísť do dôchodku skôr. O tom, o koľko skôr by mohli odísť ženy do penzie a akým spôsobom, chce strana rokovať s opozičnými poslancami. Avizoval to predseda Smeru-SD Robert Fico.

V súčasnosti je návrh na ústavné zastropovanie dôchodkového veku v druhom čítaní, definitívne by mal o ňom parlament rozhodnúť na schôdzi, ktorá štartuje v utorok 16. októbra. Strana však na definitívne schválenie ústavného zákona potrebuje väčšinu v parlamente, teda aj hlasy opozície. "Návrh je prerokovávaný vo výboroch. Bez opozície nie je možné návrh ústavného zákona schváliť. V spolupráci s ministerstvom práce sme pripravili pozmeňujúci návrh, ktorý sa bude dotýkať predovšetkkým žien v prípade, že majú deti, postarajú sa o ne a vychovajú ich," vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii Fico.

Upozornil, že si dali veľký pozor na formuláciu, ktorá by sa mala v prípade odchodu žien do dôchodku dostať do zákona. "Veľký pozor sme si dali na formuláciu, aby to nebolo o tom, že keď má niekto štyri deti a nestará sa o ne, že by automaticky takýto človek mal mať určité výhody. Chceme spojiť túto výhodu s tým, že žena sa postará o deti, teda nehovoríme len o materstve, hovoríme o výchove a som presvedčený, že je správne uvažovať, že v takomto prípade by mohla ísť žena do dôchodku skôr," vysvetlil Fico.

Konkrétna podoba článku v ústave v prípade žien má znieť, že "štát podporuje rodinu a rodičovstvo primeraným znížením maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe". "Podrobnosti stanoví zákon. My len teraz zakotvíme do Ústavy SR, že žena má nárok na odchod do dôchodku v nižšom veku ako je ten aktuálne stanovený za predpokladu, že sa riadne postará o výchovu svojich detí. Potom môžeme viesť diskusiu aj s opozíciou, o koľko to má byť," doplnil Fico. Nevie si aktuálne predstaviť, že by sa dal tento mechanizmus pripraviť okamžite. "Bude preto postačujúce, aby sme prijali toto ustanovenie a vieme, že môžeme začať pracovať na takom mechanizme, ktorý zabezpečí ženám skôrší odchod do dôchodku," myslí si Fico.

Týmto spôsobom by tak mohol návrh na ústavné zastropovanie dôchodkového veku získať aj viac hlasov opozície. V septembri ho do druhého čítania posunulo 93 poslancov zo 145 prítomných. Za návrh vtedy hlasovali aj niektorí opoziční poslanci, napríklad z hnutia Sme rodina a ĽSNS.

Fico zároveň opäť zopakoval, že Smer-SD podporuje iniciatívu odborárov, ktorí zbierajú podpisy na vyhlásenie referenda na zastropovanie dôchodkového veku. Odborári majú mať aktuálne približne 180.000 podpisov.