Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Firmy majú problém nájsť ľudí v okresoch s nízkou nezamestnanosťou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Upozorňuje na to personálna agentúra Wincott People.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Slovenský pracovný trh sa bez zamestnávania cudzincov nezaobíde. Firmy totiž stále majú problém v niektorých okresoch nájsť vhodnú pracovnú silu. Upozorňuje na to personálna agentúra Wincott People.

Najnovšie štatistiky ústredia práce potvrdili pokles nezamestnanosti na 5,55 %. Zvýšil sa aj počet neobsadených voľných pracovných miest. "Hoci ústredie práce eviduje oficiálne 77.470 voľných pracovných miest, treba si uvedomiť že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší. Nie každá spoločnosť totiž voľné miesta nahlasuje. V skutočnosti je podľa nášho dohadu na Slovensku neobsadených vyše 110.000 pracovných pozícií," tvrdí manažérka Wincott People Jana Mesárová.

Kritická situácia s ich obsadzovaním je najmä v okresoch, kde miera nezamestnanosti klesla pod 3 %. Kým pred rokom sa to týkalo štyroch okresov, v súčasnosti je takých už dvanásť a ďalšie sa k tejto hranici rýchlo blížia. Najväčšie problémy so získaním nových ľudí sú podľa personalistov v okolí Nitry, Trnavy, v Bratislave a okolí, na Záhorí či na Považí. "Pracovníci chýbajú predovšetkým v priemyselnej výrobe, kde majú najväčší náborový apetít firmy z oblasti automotive a strojárstva. Čoraz väčšie problémy však pociťuje aj maloobchod a logistika," tvrdí Mesárová.

Podľa agentúry sa dá očakávať, že firmy budú musieť v čoraz väčšej miere siahať po pracovníkoch zo zahraničia. Ich počet by tak mohol ešte pomerne výrazne vzrásť a v horizonte ďalšieho roka stúpnuť o približne 30.000 ľudí.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) vyčíslil, že v súčasnosti na Slovensku pracuje legálne 51.860 cudzincov. "Z toho 28.798 pochádza z krajín Európskej únie a zvyšok sú ľudia z tretích krajín. Z nich je 12.233 Srbov, 5615 Ukrajincov a 704 Vietnamcov," vyčíslil Richter ešte vo štvrtok (19.4.).

Podľa Wincott People bude dôležité, do akej miery sa podarí štátu naštartovať vnútroslovenskú mobilitu pracovnej sily, či motivovať Slovákov pracujúcich v cudzine k tomu, aby sa vrátili domov.

"Ak sa v tomto smere situácia nezlepší, môžeme očakávať, že počet zahraničných pracovníkov sa začne približovať k číslu 100.000. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať veľa, v skutočnosti stále pôjde v európskom kontexte o pomerne nízke číslo. Len v susednom Česku už dávnejšie prekročil počet pracujúcich cudzincov hranicu pol milióna. Naše ekonomiky sú si pritom dosť podobné. To potvrdzuje, že potenciál zamestnávania cudzincov u nás je ešte dosť veľký," dodala Mesárová.