Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ženy na Slovensku stále zarábajú menej ako muži

Ilustračná snímkaFoto: TASR/AP

Muži u nás si na výplatnej páske nájdu v priemerne 988 eur mesačne . U žien je to o dvesto eur menej, vyplýva to z platového prieskumu Platy.sk.

Bratislava 5. marca (TASR) - Ženy zarábajú o 20 % menej ako muži. Platové rozdiely medzi mužmi a ženami sú na trhu práce od začiatku, ako ľudia vstupujú na pracovný trh. Rozdiely sa postupne zväčšujú a najvýraznejšie sú po tridsiatke. Rozdiely opäť klesajú po štyridsiatke. Vyplýva to z platového prieskumu Platy.sk.

Priemerný mesačný plat na Slovensku so všetkými odmenami je u muža podľa platového online prieskumu Platy.sk 988 eur. Ženy v priemere mesačne zarobia o dvesto eur menej.


Výber pracovnej pozície

"Rozdiely medzi zárobkami mužov a žien sú ovplyvnené aj výberom pracovných pozícií. Keď sme porovnali rozdiel medzi platom muža a platom ženy vo všeobecnosti, ženy zarábali o pätinu menej. Keď sme porovnali len platy mužov a žien na rovnakých pozíciách, vyšlo nám, že rozdiel medzi ich zárobkami je 7 %,"
povedal manažér projektu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Pri nástupe na pracovný trh, vo vekovej kategórii od 17 do 24 rokov, je rozdiel medzi platom muža a ženy 14 %. Počas piatich rokov na trhu sa rozdiel medzi ich zárobkami zväčší o päť percent a vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov dosahuje tento rozdiel svoj vrchol. Ženy zarobia vo veku od 35 do 44 rokov v priemere až o štvrtinu menej ako zarábajú v tom období muži. Po 45 roku sa platové rozdiely opäť zmenšujú a u ľudí nad 55 rokov je rozdiel medzi platom muža a ženy 15 %.

Rozdiel medzi platmi mužov a žien je spôsobený aj tým, na akých pozíciách častejšie pracujú muži a na akých pozíciách častejšie pracujú ženy.

Najvýraznejšie platové rozdiely

Najvýraznejší rozdiel medzi platom mužov a žien je na pozíciách finančný poradca (-31 %), kuchár (-26 %) a konzultant v ekonomike (-24 %). Podstatne menej ako muži zarábajú ženy aj na pracovných pozíciách databázový administrátor, prevádzkový manažér alebo vzťahový manažér pre firmy.

Na opačnej strane rebríčka, pozície, kde ženy zarábajú viac ako muži, sú rozdiely v platoch menej výrazné. Žena v priemere zarobí viac ako muž ako marketingová špecialistka, farmaceutická laborantka, učiteľka na základnej škole alebo recepčná. Rozdiely na týchto pozíciách sú však menej ako 10 %.

Najrozšírenejšie pracovné pozície

Jednou z najrozšírenejších pracovných pozícií na portáli Profesia.sk je pozícia administratívny pracovník. V priemere muž na pozícii administratívneho pracovníka zarobí 715 eur mesačne. Žena na rovnakej pracovnej pozícii zarobí o 69 eur mesačne menej.

Rozdiely v zárobkoch medzi mužmi a ženami vidieť na tejto pozícii dokonca aj v prípade, ak porovnávame platy mužov a žien na rovnakej pozícii a v rovnakom regióne. Najvýraznejší rozdiel je v Prešovskom kraji, kde ženy zarobia v priemere mesačne menej až o 14 %, čo pri tejto pozícii predstavuje necelých 100 eur.