Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SOPK nemá avízo o negatívnom vývoji obchodných vzťahov SR s Tureckom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Sotáka je Turecko veľká a silná ekonomika s vynikajúcimi vzťahmi s Čínou a Ruskom, a dokáže sa vyrovnať s dočasnými výkyvmi v ekonomike.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Obchodné vzťahy slovenských firiem s Tureckom by nemali byť negatívne ovplyvnené súčasnou situáciou v tureckej ekonomike. Pre TASR to uviedol predseda Slovensko-tureckého hospodárskeho výboru Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Vladimír Soták.

"Nemám od našich členov avízo o možnom negatívnom vývoji obchodných vzťahov s Tureckom," informoval Soták, ktorý je presvedčený, že Turecko je veľká a silná ekonomika s vynikajúcimi vzťahmi s Čínou a Ruskom, a dokáže sa vyrovnať s dočasnými výkyvmi v ekonomike. "Turecko je schopné prijímať ekonomické opatrenia, vďaka ktorým môže z danej situácie vyťažiť a vyjsť z nej ešte ekonomicky posilnené, čo dokázalo v minulosti viackrát," poznamenal.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR však na margo prepadu tureckej líry upozornila, že táto situácia môže mať v určitých prípadoch efekt na slovenské firmy, ktoré do Turecka exportujú. Závisí to od konkrétnych kontraktov a tiež od toho, v akej mene sa platí.

Viceprezident Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina zároveň podotkol, že každá nestabilita a kríza spôsobuje straty v obchodnej bilancii a schopnosti obchodných partnerov platiť za odoberaný tovar.