Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Španielska banka BBVA sa pokúša o nepriateľské prevzatie Sabadellu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Druhá najväčšia španielska banka predložila novú ponuku na všetky akcie Sabadell, ktorá má podobné podmienky ako jej predchádzajúca ponuka zamietnutá predstavenstvom Sabadellu.

Madrid 9. mája (TASR) - Druhá najväčšia španielska banka Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) sa snaží o nepriateľské prevzatie svojho menšieho rivala Sabadell, tri dni po odmietnutí ponuky, ktorá by viedla k vytvoreniu nového európskeho bankového giganta. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.

Druhá najväčšia španielska banka predložila novú ponuku na všetky akcie Sabadell, ktorá má podobné podmienky ako jej predchádzajúca ponuka zamietnutá predstavenstvom Sabadellu: výmena jednej novej akcie BBVA za každých 4,83 akcií Sabadell. BBVA to uviedla v hlásení španielskemu úradu pre reguláciu akciového trhu CNMV.

Táto ponuka oceňuje Sabadell, štvrtú najväčšiu španielsku bankovú skupinu z hľadiska kapitalizácie, na takmer 11,5 miliardy eur.

Banka Sabadell v pondelok (6. 5.) uviedla, že jej predstavenstvo "opatrne zvážilo návrh" BBVA, ale dospelo k záveru, že "nie je v najlepšom záujme" banky a jej akcionárov. BBVA následne Sabadell v liste oznámila, že "nemá priestor" na zlepšenie svojej ponuky, ktorú považuje za veľkorysú.

Obe banky pôvodne oznámili plán na zlúčenie v novembri 2020 s cieľom lepšie zvládnuť hospodársku krízu, ktorú vyvolala pandémia ochorenia COVID-19. Ale len o 10 dní neskôr bol plán zrušený, pričom Sabadell uviedla, že ponuka BBVA neodráža skutočnú hodnotu jej podnikania.

Fúzia by vytvorila bankového giganta so spoločnou súvahou aktív vo výške viac ako 1 bilión eur, schopného konkurovať Santander, najväčšej španielskej banke, ako aj európskym gigantom ako HSBC a BNP Paribas.

BBVA, ktorá má pobočky aj v Mexiku, Argentíne a Turecku, je druhou najväčšou bankovou skupinou v Španielsku z hľadiska kapitalizácie a má 74,1 milióna klientov. Sabadell pôsobí v 14 krajinách a má takmer 20 miliónov zákazníkov.

Španielska vláda je proti nepriateľskej ponuke BBVA na prevzatie banky Sabadell



Španielska vláda je podľa tamojších médií proti snahe BBVA, druhej najväčšej banky v krajine, o nepriateľské prevzatie menšieho rivala Sabadell. Obáva sa, že by to mohlo zasiahnuť španielsky finančný systém a ovplyvniť pracovné miesta a zákazníkov. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Nová ponuka BBVA prišla tri dni po tom, čo predstavenstvo Sabadell odmietlo návrh na zlúčenie s tým, že "nie je v najlepšom záujme" banky a jej akcionárov. Návrh zahŕňa výmenu jednej novej akcie BBVA za každých 4,83 akcií Sabadell. To oceňuje Sabadell, štvrtú najväčšiu španielsku banku z hľadiska kapitalizácie, na takmer 11,5 miliardy eur, čo je o 30 % viac ako cena jej akcií na záver obchodovania 29. apríla.

Výsledkom by bolo vytvorenie jednej z najväčších bánk v Európe, schopnej konkurovať európskym gigantom, ako je domáca Santander či HSBC a BNP Paribas.

Vláda premiéra Pedra Sáncheza sa však postavila proti tomuto kroku, rovnako ako regionálna vláda Katalánska, kde má Sabadell korene a silné zastúpenie. Podľa ministerky práce Yolandy Díazovej "by to viedlo k zničeniu množstva pracovných miest".

Minister hospodárstva Carlos Cuerpo varoval, že vláda "bude mať posledné slovo, pokiaľ ide o povolenie na zlúčenie oboch bánk. Aj šéf regionálnej vlády Katalánska Pere Aragonés má obavy, že takýto krok "ovplyvní mnoho pracovných miest v Katalánsku". Aragonésa čakajú v nedeľu (12. 5.) regionálne voľby, pričom prieskumy signalizujú, že zaostáva.

Obe banky pôvodne oznámili plán na zlúčenie v novembri 2020 počas hospodárskej krízy, ktorú vyvolala pandémia ochorenia COVID-19. Ale o 10 dní neskôr bol plán zrušený, pričom Sabadell uviedla, že ponuka BBVA neodráža skutočnú hodnotu jej podnikania.

V nasledujúcich mesiacoch Sabadell uskutočnila rozsiahly plán reštrukturalizácie na zníženie nákladov, v rámci ktorého prepustila 1800 zamestnancov. BBVA prešla podobným procesom a zrušila 3000 pracovných miest. Oba banky, rovnako ako širší španielsky bankový sektor sa medzitým zotavili z pandemických problémov a v uplynulých mesiacoch vykázali rekordné zisky napriek mimoriadnej dani, ktorú zaviedla vláda, aby pomohla domácnostiam s prudko rastúcimi spotrebiteľskými cenami.

BBVA zaznamenala za 1. štvrťrok 2024 nárast čistého zisku o 19 % na 2,2 miliardy eur a Sabadell o 50 % na 308 miliónov eur, čo je historicky najvyššia kvartálna hodnota.