Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Španielska ekonomika rástla v 1. štvrťroku stabilným tempom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prekonala tak odhady analytikov, ktorí očakávali jej spomalenie.

Madrid 30. apríla (TASR) - Španielska ekonomika v 1. štvrťroku rástla stabilným tempom. Prekonala tak odhady analytikov, ktorí očakávali jej spomalenie. Ukázali to v utorok predbežné údaje štatistického úradu INE. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa rýchleho odhadu INE sa hrubý domáci produkt (HDP) štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny v prvých troch mesiacoch 2024 zvýšil o 0,7 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď po revízii medzikvartálne vzrástol takisto o 0,7 %.

Ekonómovia predpovedali Španielsku spomalenie tempa rastu HDP v období január - marec 2024 na 0,4 % z pôvodných 0,6 % vo 4. štvrťroku 2023.

Štatistiky odhalili, že konečná spotreba domácností za tri mesiace do konca marca 2024 vzrástla medzikvartálne o 0,3 %, čo kontrastuje s poklesom výdavkov verejnej správy o 1 %. Tvorba hrubého kapitálu sa medzitým zvýšila o 1,3 %.

V rámci externých údajov zaznamenali kladné hodnoty vývoz (2,4 %) aj dovoz (1,1 %).

Pozitívne prispeli k rastu HDP všetky hlavné sektory ekonomiky, najmä výroba, stavebníctvo a služby.

V medziročnom porovnaní sa rast španielskej ekonomiky v 1. štvrťroku zrýchlil na 2,4 % z revidovaných 2,1 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Aj tento výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí očakávali, že sa HDP v 1. kvartáli zvýši o 1,9 %.