Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Španielsko by sa podľa ekonómov mal so žiadosťou o pomoc poponáhľať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Premiér Mariano Rajoy minulý týždeň povedal, že Španielsko možno nebude potrebovať pomoc zvonka, keďže úročenie dlhu kleslo na znesiteľnejšiu úroveň.

Madrid 19. septembra (TASR) - Španielsko získalo určitý priestor na nadýchnutie potom, čo Európska centrálna banka (ECB) začiatkom septembra oznámila, že spustí program nákupu dlhopisov na zníženie úročenia dlhu krajín eurozóny vo finančných problémoch.

Potom, čo ECB prisľúbila, že je pripravená nakúpiť dlhopisy vysoko zadlžených štátov eurozóny, úročenie španielskeho dlhu sa zmiernilo, čím investori dali najavo, že Španielsko za týchto okolností bude schopné svoje dlhy splatiť. To však neznamená, že krajina sa už dostala z nebezpečnej zóny. Podľa pozorovateľov sú dôležité najmä reakcie vlády na najnovšie upokojenie na finančných trhoch.

Premiér Mariano Rajoy minulý týždeň povedal, že Španielsko možno nebude potrebovať pomoc zvonka, keďže úročenie dlhu kleslo na znesiteľnejšiu úroveň. Táto situácia však nemusí trvať dlho, domnievajú sa analytici, pričom pred podobným vývojom varoval tento týždeň aj komisár Európskej únie (EÚ) pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. Upozornil, že ak bude Španielsko váhať s vyhlásením, či prijme pomoc od ECB, alebo nie, môže sa to odraziť na opätovnom raste úrokov z dlhopisov.

Riziko sociálnych nepokojov

Španielska ekonomika totiž stále klesá, miestne banky zápasia s dôsledkami zrútenia realitného trhu a dlh regionálnych vlád sa postupne zvyšuje. Navyše, pri nezamestnanosti na úrovni takmer 25 % a nových úsporných opatreniach rastie riziko sociálnych nepokojov.

Podľa analytikov je tak v prípade, že Madrid nepožiada o pomoc, iba otázkou času, kedy sa náklady na obsluhu dlhu znovu zvýšia na neudržateľnú úroveň. "Španielsko je v situácii, keď akákoľvek dramatická udalosť, či to bude politická nestabilita, problém nejakej banky alebo finančné ťažkosti niektorého z regiónov, zvýši výnosy z dlhopisov opätovne na rizikovú úroveň," povedal Vincent Forest, ekonóm z britskej Economist Intelligence Unit.

Určité náznaky takéhoto vývoja sa už objavili. Zatiaľ čo po oznámení ECB 6. septembra, že spustí program nákupu dlhopisov krajín vo finančných problémoch, úrok z 10-ročných španielskych dlhopisov klesol na 6-mesačné minimum 5,62 %, odkladanie rozhodnutia vlády o požiadanie o pomoc zvýšilo úrok tento týždeň nad 6 %.

Rajoy by sa mal poponáhľať

Španielsky premiér Mariano Rajoy.
Foto: TASR/AP
Podľa viacerých ekonómov a analytikov na finančných trhoch by sa preto mal Rajoy poponáhľať. "Podľa Rajoya počas klesajúcich úrokov nie je nutné o pomoc žiadať," povedal Craig Erlam z maklérskej firmy Alpari so sídlom v Londýne. "Čím dlhšie však bude skúšať trpezlivosť investorov, tým skôr dôjde k situácii, keď trhy prestanú Španielsku dôverovať a úroky pôjdu opäť smerom k neudržateľnej úrovni," dodal.

Mnohí ale počítajú s tým, že rozhodnutie padne čoskoro. Na víkendovej schôdzke ministrov financií eurozóny na Cypre španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos uviedol, že Španielsko plánuje na koniec septembra zverejnenie reformného balíka. To podľa viacerých analytikov znamená, že španielska vláda sa pripravuje na požiadanie o pomoc, keďže tá je spojená s plnením reformných a úsporných opatrení.