Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Španielsko možno požiada eurozónu len o 40 mld. eur pre banky

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Povedal to dnes predstaviteľ španielskeho ministerstva hospodárstva Fernando Jimenez Latorre.

Madrid 28. septembra (TASR) - Španielske banky budú v prípade najhoršieho scenára vývoja ekonomiky potrebovať dodatočný kapitál do 59,3 miliardy eur, no Španielsko možno požiada eurozónu len o 40 miliárd eur. Povedal to dnes predstaviteľ španielskeho ministerstva hospodárstva Fernando Jimenez Latorre.

Dôvodom je fakt, že banky sa podľa všetkého pokúsia získať časť potrebných financií vlastnými silami a navyše, objem potrebného kapitálu sa môže znížiť na 53,7 miliardy eur, ak sa do úvahy vezmú aj v súčasnosti prebiehajúce fúzie v bankovom sektore. To je výsledok auditu 14 španielskych bánk, ktoré tvoria viac než 90 % bankového systému krajiny, zo strany poradenskej spoločnosti Oliver Wyman. Ten dnes zverejnila Národná banka Španielska.

Najviac dodatočných financií v prípade nepriaznivého vývoja ekonomiky budú potrebovať banka Bankia (24,7 mld. eur), ďalej CatalunyaCaixa (10,8 mld. eur) a NovaGalicia Banco (7,2 mld. eur). Kapitál potrebujú ešte Banco de Valencia (3,5 mld. eur), Banco Popular (3,2 mld. eur), BMN (2,2 mld. eur) a Ibercaja-Caja3-Liberbank (2,1 mld. eur).

Eurozóna pritom v lete schválila úverový balík pre španielsky sektor v hodnote až 100 miliárd eur. Všetky finančné potreby bánk sa budú čerpať z tohto balíka.

Jean-Claude Juncker
Foto: TASR/AP

Euroskupina a EK privítali výsledok záťažových testov španielskych bánk


Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, vyjadril spokojnosť s výsledkom záťažových testov španielskych bánk, ktoré uskutočnila poradenská spoločnosť Oliver Wyman. Podľa spoločnosti testy ukázali, že španielske banky budú v prípade najhoršieho scenára vývoja ekonomiky potrebovať dodatočný kapitál 59,3 miliardy eur.

Táto hodnota je výrazne nižšia než 100 miliárd eur, ktoré na pomoc bankovému sektoru schválila eurozóna. Navyše, hodnota môže byť ešte nižšia, keďže sa očakáva, že niektoré banky dokážu časť financií získať vlastnými silami. "To (výsledok testov) by malo zabezpečiť, že proces rekapitalizácie bánk prebehne efektívne a v stanovenom čase," povedal Juncker.

Výsledok nezávislého auditu bánk privítala aj Európska komisia (EK), ktorá ho označila za "dôležitý krok smerom k posilneniu životaschopnosti španielskych bánk, ako aj posilneniu dôvery v bankový sektor krajiny". Ako dodala, prvé rekapitalizácie sa očakávajú do novembra.