Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Španielsko nalieha na Nemecko, aby prejavovalo v kríze viac solidarity

Foto: TASR/AP

Pre víkendový Bild-Zeitung uviedol, že po druhej svetovej vojne sa Nemecku, ktoré bolo v oveľa ťažšej situácii, veľmi pomáhalo. Mnoho krajín sa vzdalo peňazí v prospech Nemecka.

Berlín 29. júla (TASR) - Španielsky minister pre EÚ Ínigo Méndez de Vigo vyzval Nemcov, aby počas eurokrízy prejavili viac solidarity a pritom sa odvolával na pomoc Nemecku po vojne. Pre víkendový Bild-Zeitung uviedol, že po druhej svetovej vojne sa Nemecku, ktoré bolo v oveľa ťažšej situácii, veľmi pomáhalo. Mnoho krajín sa vzdalo peňazí v prospech Nemecka. Na to by nemalo Nemecko zabudnúť.

Minister súčasne varoval nemeckých politikov pred tým, aby Grécko vohnali do bankrotu. "Pokladám za veľmi nebezpečné, čo sa práve teraz deje v Nemecku. Vzniká dojem, že niektorí politici chcú formálne dosiahnuť bankrot," povedal de Vigo. Ak sa v Nemecku bude takto diskutovať aj ďalej, eurozóna sa čoskoro rozpadne. Lepšie by bolo spoločne hľadať riešenie.

Minister pripomenul, že Nemecko profituje z exportu vnútri EÚ viac než ktorákoľvek iná krajina. EÚ je úspechom budovania mierového spolunažívania. Správnou odpoveďou na eurokrízu by bola ešte silnejšia spolupráca, tak politická, ako aj hospodárska.

O situácii v Španielsku minister de Vigo uviedol: "Naša ekonomika je silná, štát funguje, s problémami si poradíme." Situácia Španielska sa v nijakom prípade nedá porovnávať s inými štátmi v kríze. Preto je nevyhnutné, aby sa skončilo so situáciou, že Španielsko platí "absurdne vysoké úroky" za svoje dlhopisy. Treba, aby zasiahla Európska centrálna banka. Treba vyslať trhom jasný signál, ináč bude mať Španielsko väčšie problémy, čo by potom zasiahlo celú eurozónu.