Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Sporitelia v 3. pilieri získajú opäť daňové zvýhodnenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prejaví sa to napríklad v tom, že po novom nebude doplnkovú dôchodkovú spoločnosť (DDS) pre svojich zamestnancov vyberať zamestnávateľ, ale zvolia si ju sami sporitelia.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Sporitelia v treťom dôchodkovom pilieri získajú opätovne daňové zvýhodnenie, a to vo výške 15 eur na mesiac. Naďalej tiež zostane možnosť uplatnenia príspevkov zamestnávateľa k tomuto sporeniu v daňových výdavkoch, a to do výšky 6 % zúčtovaných miezd.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorý pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Nové pravidlá majú platiť od začiatku budúceho roka, budú sa však vzťahovať len na nové zmluvy. Tí sporitelia, ktorí sú v systéme už dnes, si prechod na nový systém budú môcť zvoliť dobrovoľne.

Podľa štátneho tajomníka rezortu práce Jozefa Buriana je cieľom návrhu zjednodušenie tretieho piliera, jeho stabilizácia a výhodnejšie postavenie klientov. "Významne, o polovicu znižuje poplatky v treťom pilieri, očakávame preto vyššiu výnosnosť pre sporiteľov. Zároveň im dáva väčšiu flexibilitu," priblížil Burian.

Prejaví sa to napríklad v tom, že po novom nebude doplnkovú dôchodkovú spoločnosť (DDS) pre svojich zamestnancov vyberať zamestnávateľ, ale zvolia si ju sami sporitelia. "Dáva mu možnosť vyššej flexibility pri investovaní, DDS budú musieť mať minimálne dva fondy," avizoval štátny tajomník.

Od budúceho roka sa majú tiež zmeniť podmienky vyplácania doplnkových dôchodkov. Namiesto doterajšej minimálne 10-ročnej doby sporenia sa bude ich výplata vzťahovať na konkrétnu dôchodkovú udalosť. "Smerujeme výplatu týchto dôchodkov k dôchodkovej udalosti, teda k získaniu predčasného dôchodku, starobného dôchodku a u rizikových skupín 5 rokov pred dovŕšením takejto dôchodkovej udalosti," priblížil Burian.

Zaviesť sa má tiež možnosť predčasného výberu, čo má byť výhodnejšia alternatíva ako doteraz uplatňované odstupné. Sporitelia si takto budú môcť vybrať sumu svojich doteraz zaplatených príspevkov, vrátane výnosov z ich investovania. Na účte doplnkového sporenia však naďalej zostanú príspevky zamestnávateľa, a to až do obdobia vzniku dôchodkovej udalosti, pričom účastnícka zmluva v treťom pilieri nezanikne.