Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

SR je 55. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 63 krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa postavenie Slovenska zhoršilo o 4 miesta.

Bratislava 23. mája (TASR) - Podľa najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti (WCY) je Slovensko 55. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 63 hodnotených krajín. V medziročnom porovnaní sa postavenie Slovenska zhoršilo o 4 miesta. Informoval o tom Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka.

V porovnaní s najbližšími susedmi je Slovensko v kvalite podnikateľského prostredia za Českou republikou (29. miesto), ktorá je zároveň najúspešnejšou krajinou regiónu V4 a ktorá si v tomto roku pohoršila o jednu priečku. Ďalej je za Poľskom, ktoré je na 34. priečke, pričom sa medziročne zlepšilo o 4 miesta. Slovensko sa dokonca tento rok umiestnilo až o 8 miest za Maďarskom, pričom Maďarsko je na 47. priečke (čo je zlepšenie o päť miest). Slovensko podľa ročenky patrilo v rokoch 2007 až 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto), čo sa za ostatné roky nepodarilo udržať.

Rozdiel v konkurenčnej sile postkomunistických a "západných" krajín je podľa ročenky rovnako evidentný na príklade Rakúska, ktoré, hoci leží tesne pri Slovensku, je 18. najkonkurenčnejšou ekonomikou podľa rebríčka WCY (minulý rok bolo na 25. mieste). Z postkomunistických krajín zlepšenie zaznamenali aj Slovinsko (37. miesto z 43.), Bulharsko (48. miesto z 49.) a Ukrajina (59. miesto z 60.). Posledné tri miesta zaznamenali Chorvátsko, Mongolsko a Venezuela.

Prvú priečku v roku 2018 podľa WCY ovládli Spojené štáty americké. Na druhom mieste sa umiestnil Hongkong a na treťom Singapur, pričom oproti minulému roku z prvej trojky vypadlo Švajčiarsko. Na ostatných miestach prvej desiatky sa umiestnili Holandsko, Švajčiarsko, Dánsko, Spojené arabské emiráty, Nórsko, Švédsko a na desiatom mieste Kanada.

Na prvých priečkach sa tak udiali v tomto roku väčšie zmeny. Hongkong stratil po dvoch rokoch miesto na čele rebríčka. Rovnako Švajčiarsko po dvoch rokoch kleslo z druhej pozície. Singapur si naopak udržal svoje miesto a skončil na 3. pozícii. USA po dvoch rokoch získali späť svoje prvenstvo, o ktoré prišli posledné dva roky. Za návrat Spojených štátov na prvú priečku môže najmä ich sila v rámci ekonomického vývoja (1. miesto) a infraštruktúry (1. miesto). Na druhej strane Hongkong sa drží na popredných miestach vďaka efektívnosti vlády a podnikov. V obidvoch týchto kategóriách je na prvom mieste.

V prvej desiatke zostalo viacero krajín z minulého roku. Holandsko (zlepšenie o 1 miesto), Dánsko (zlepšenie o 1 miesto), Luxembursko (zhoršenie o 3 miesta) Švédsko (bez zmeny), Spojené arabské emiráty (zlepšenie o 3 miesta). Z prvej desiatky vypadlo okrem Luxemburska aj Írsko (zhoršenie o 6 miest).

Svetovú ročenku konkurencieschopnosti (World Competetiveness Yearbook - WCY) zverejňuje každoročne švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu (Institute for Management Development - IMD) v spolupráci s desiatkami mimovládnych organizácií, ktoré za Slovensko zastupuje bratislavská Nadácia F. A. Hayeka.

V rámci tohto indexu porovnáva konkurenčnú schopnosť 63 krajín sveta, vrátane Slovenskej republiky. Index vyjadruje kvalitu podnikateľského prostredia, pričom za kvalitné prostredie sa považuje také, ktoré najviac napomáha podnikom presadiť sa doma aj v zahraničí