Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Štát odpustí potravinárom polročné odvody za pracovníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá bude účinná od 1. augusta.

Bratislava 31. júla (TASR) - Zamestnávatelia v potravinárstve a v živočíšnej výrobe budú za svojich zamestnancov pol roka platiť nižšie odvody. Prvýkrát za nich nebudú platiť poistné za august 2023 a naposledy za január 2024. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá bude účinná od 1. augusta.

Zamestnávatelia budú počas pol roka platiť len poistné na úrazové poistenie a garančné poistenie. Naďalej však budú mať vykazovaciu povinnosť vo vzťahu k poistnému za zamestnávateľa.

Celkovo sa na dané obdobie znížia náklady určených zamestnávateľov približne o 24 % vymeriavacieho základu každého dotknutého zamestnanca, maximálne však do výšky minimálnej mzdy v tomto roku, teda 700 eur.

Uvedenú výšku poistného (odvodovej úľavy) bude štát, respektíve Sociálna poisťovňa považovať pri uplatňovaní budúcich nárokov z poistného systému zo strany poistencov za zaplatenú. Ušlé poistné kryje štát. Nad úrovňou minimálnej mzdy budú vymeriavacie základy podliehať štandardným sadzbám sociálneho poistenia.