Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Stretnutie veriteľov s gréckym premiérom sa skončilo bez výsledkov

Od ich hodnotenia závisí, či Grécko dostane ďalšie peniaze zo záchranného úveru.

Atény 27. júla (TASR) - Stretnutie zástupcov medzinárodných veriteľov s gréckym premiérom Antonisom Samarasom sa skončilo bez konkrétnych výsledkov.

Predstavitelia takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), v súčasnosti kontrolujú plnenie podmienok záchranného programu. Od ich hodnotenia závisí, či Grécko dostane ďalšie peniaze zo záchranného úveru. Atény sa pri plnení dohodnutých podmienok dostali pre parlamentné voľby do sklzu.

"Hovorili o tom ako dostať stabilizačný program naspäť na stanovenú cestu," uviedol hovorca gréckej vlády Simos Kedikoglou. Nemecká agentúra DPA uviedla, že hlavným bodom diskusií bol nový úsporný balík v hodnote 11,5 miliardy eur, ktorý veritelia požadujú. Atény by vďaka nemu mali do konca roka 2014 stlačiť rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Grécka vláda sa snaží vyrokovať predĺženie termínu a realizáciu týchto úspor prinajmenšom do konca roka 2015. Nové úspory sa majú podľa predbežných plánov týkať predovšetkým dôchodkov, zdravotníctva a znižovania platov v štátom kontrolovaných firmách.