Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska UBS si opäť získava bohatých Američanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre UBS je SFA súčasťou jej rastových plánov, v rámci ktorých sa zameriava aj na opätovné prilákanie amerických klientov.

Bern 18. novembra (TASR) - Po zhruba desaťročí, keď zásah amerických úradov voči švajčiarskym bankám za napomáhanie pri daňovým únikoch bohatých Američanov stál finančné inštitúcie miliardy dolárov a prispel k ukončeniu ich tradície bankového tajomstva, sa bohatí Američania opäť začínajú vracať do švajčiarskej banky UBS.

Majú totiž záujem o diverzifikáciu svojich investícií, pričom tento záujem v nich posilňuje aj nestabilná politická situácia v USA.

"Záujem sa zvýšil z politických dôvodov aj pre záujem o diverzifikáciu investícií," povedal pre agentúru Reuters Jürgen Wegner z UBS.

Wegner stojí na čele SFA, poradenskej divízie UBS, ktorá má na starosti financie, ktoré sa bohatí Američania rozhodli vložiť na švajčiarske účty. Aj keď mnohí Američania aj naďalej držia peniaze doma, stále väčší počet z nich sa zaujíma o diverzifikáciu svojich aktív.

Pre UBS je SFA súčasťou jej rastových plánov, v rámci ktorých sa zameriava aj na opätovné prilákanie amerických klientov. V najbližších troch rokoch plánuje podľa Wegnera získať od takzvaných ultrabohatých okolo 70 miliárd USD. Za ostatné roky sa totiž postoje Američanov zmenili.

"Ak by ste zákazníkovi napríklad v roku 2012 ponúkli možnosť uložiť peniaze vo Švajčiarsku úplne legálne, obával by sa, že sa objaví na čiernej listine. Dnes toto pozorujeme ale v podstatne menšej miere," povedal Wegner.