Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Svetové ceny potravín v marci vzrástli o percento

Ilustračné foto Foto: TASR

Potraviny výrazne zdraželi v priebehu leta 2012. Na príčine bolo historické sucho v USA.

Rím 11. apríla (TASR) – Svetové ceny potravín v marci vzrástli o 1 %.

Dôvodom ich zvýšenia bolo najmä zdraženie mliečnych produktov, zatiaľ čo ceny obilnín sa takmer nezmenili a v nasledujúcich mesiacoch začnú pravdepodobne klesať. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na najnovšiu správu Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Potraviny výrazne zdraželi v priebehu leta 2012. Na príčine bolo historické sucho v USA. A suché počasie minulý rok zredukovalo aj úradu v ďalších krajinách, ktoré patria ku kľúčovým dodávateľom na svetové trhy. Koncom roka 2012 sa už rast cien potravín zmiernil, ale v uplynulých dvoch mesiacoch začali znova stúpať.

FAO oznámila, že jej cenový index potravín sa v marci 2013 zvýšil medzimesačne o 1 % na 212,4 bodu z 210,7 bodu vo februári. Hodnota indexu tak minulý mesiac dosiahla najvyššiu úroveň od októbra 2012.

"Motorom marcového rastu cien potravín sú najmä mliečne produkty," vyhlásil hlavný ekonóm FAO Concepcion Calpe, podľa ktorého je celková situácia na trhu s potravinami relatívne pokojná.

Z údajov FAO ďalej vyplýva, že čiastkový cenový index mliečnych produktov v marci vyskočil o 22 bodov na 225,3 bodu. Na príčine je vleklé horúce a suché počasie v Oceánii, ktoré vysušilo pasienky a výsledkom je pokles produkcie mlieka a tým aj mliečnych produktov. FAO pri zostavovaní indexu pre mliečne produkty vychádza z cien ich najväčšieho svetového exportéra, ktorým je Nový Zéland.

Aj nezvyčajne dlhá zima v Európe mala negatívny vplyv na produkciu mlieka, prispela v marci k zdraženiu mliečnych výrobkov, upozorňuje FAO.

Na druhej strane, ceny obilnín sa takmer nezmenili a Calpe predpovedá, že by mali začať klesať vďaka vyhliadkam na dobrú úrodu.

"Sme optimistami, čo sa týka novej úrody. Predchádzajúci rok bol mimoriadne zlý, takže ak nedôjde k žiadnemu dramatickému vývoju, tohoročná úroda bude určite lepšia ako vlaňajšia," dodal.

FAO potvrdil svoju predchádzajúcu predpoveď a očakáva, že svetová produkcia pšenice dosiahne tento rok 690 miliónov ton, čo je o 4,4 % viac ako vlani.