Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

SZÚ získal OPO na Slovensku

Foto: Strojírenský zkušební ústav, s. p.

Strojírenský zkušební ústav, s. p. bol založený v roku 1965.

Bratislava 5. marca (TASR-OTS) - Strojírenský zkušební ústav, s. p. (SZÚ) získal dňa 19. decembra 2012 prostredníctvom svojej organizačnej zložky na Slovensku oprávnenie právnickej osoby na overovanie plnenia požiadaviek bezpečnosti technických zariadení podľa §14 zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov. SZÚ toto prestížne oprávnenie prevzal ako v poradí piata firma na Slovensku. Preverovanie splnenia podmienok ustanovených vyššie uvedeným zákonom bolo vykonané 10 člennou komisiou zostavenou z odborníkov Národného inšpektorátu práce a z krajských inšpektorátov práce. Generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce, Ing. Andrej Gmitter, potvrdil svojim podpisom vydanie oprávnenia pre Strojársky skúšobný ústav - organizačná zložka na Slovensku v Nitre.

Do konkurenčného prostredia v Slovenskom TIC sektore (Testing, Inspection, Certification) tak vstupuje silný hráč s medzinárodnými skúsenosťami v oblasti posudzovania zhody výrobkov, uvádzania výrobkov na trh, skúšobníctva, certifikácie a odborného dohľadu, mimo iné aj v oblasti jadrových zariadení.
Foto: Strojírenský zkušební ústav, s. p.

Vedúci organizačnej zložky na Slovensku Ing. Michal Kročko, PhD. a vedúci predstavitelia organizačnej zložky na Slovensku si dávajú na rok 2013 za ciel poskytovať svojim zákazníkom profesionálne služby a dostať SZÚ do širokého povedomia odbornej verejnosti.

Strojírenský zkušební ústav, s. p. bol založený v roku 1965. Je jednou z najväčších akreditovaných skúšobných a certifikačných organizácii v Českej republike s pôsobnosťou v Európskej únii, Turecku, Rusku, Ukrajine, Bielorusku, Kazachstane, Južnej Kórei, Indii, Číne, Taiwane, Egyptu, Grécku a v krajinách Latinskej Ameriky.

Zriaďovateľom SZÚ je Ministerstvo priemyslu a obchodu Českej republiky, metodicky je riadený Úradom pre technickú normalizáciu, metrológiu a štátne skúšobníctvo (ÚNMZ). Je Notifikovanou osobou 1015 pre posudzovanie zhody výrobkov podľa smerníc EU. SZÚ je akreditovaný Českým inštitútom pre akreditáciu ako skúšobné laboratórium, certifikačný orgán, inšpekčný orgán či kalibračné laboratórium a je okrem iného aj riadnym členom asociácie CEOC (Konfederácie skúšobných, certifikačných a inšpekčných organizácii v Európe).

Strojírenský zkušební ústav, www.szutest.cz