Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Takmer 2/3 firiem SR očakávajú negatívny vplyv brexitu na ekonomiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu ČSOB medzi firmami na Slovensku, ktorý realizovala v spolupráci s prieskumnou agentúrou DATANK.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Až 61 % firiem na Slovensku očakáva, že odchod Veľkej Británie z EÚ bude mať negatívny vplyv na hospodárstvo SR. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu ČSOB medzi firmami na Slovensku, ktorý realizovala v spolupráci s prieskumnou agentúrou DATANK. Miera pesimizmu sa pritom zvyšuje priamo úmerne s veľkosťou podnikov. Očakávania medzi českými firmami sú o niečo menej skeptické a negatívny dopad očakáva polovica z nich (51,2%).

"S blížiacou sa hrozbou brexitu si toto riziko stále viac uvedomujú firmy na oboch stranách rieky Moravy. Subjektívny odhad dopadu však závisí od konkrétnych skúseností jednotlivých podnikov, ako aj ich veľkosti," uviedol vo štvrtok na stretnutí s médiami v Bratislave Marek Gábriš, hlavný ekonóm banky na Slovensku.

Naopak, štvrtina zástupcov oslovených spoločností očakáva, že brexit slovenskú ekonomiku neovplyvní. Ešte významnejší negatívny dopad vidia podnikatelia na obchodnú výmenu Slovenska s Veľkou Britániou. Pesimizmus v tomto prípade zdieľa 68 % firiem. Aj v tomto prípade platí, že miera skepticizmu rastie priamo úmerne s veľkosťou firiem.

Podľa hlavného ekonóma podiel Spojeného kráľovstva na vývoze ako aj dovoze Slovenska je relatívne malý. Napriek tomu však bude mať na slovenské firmy dopad, či už priamy alebo nepriamy. Slovensko je napríklad exponované v cyklicky senzitívnych odvetviach, ako je automobilový priemysel. Ďalším dôležitým sektorom je výroba strojov a zariadení.

Podľa Dáši Pollákovej, manažérky oddelenia pre malé a stredné podniky banky, u malých firiem a živnostníkov jednoznačne prevláda názor, že vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nebude mať na ich vlastné podnikanie výrazný vplyv, čo potvrdzuje aj prieskum. Jedným z dôvodov je aj fakt, že podnikanie a obchodovanie malých firiem a živnostníkov u väčšiny siaha za najbližšie hranice susedných štátov. Tržby z exportu sú u väčšiny len zlomkom a to znamená, že ich zákazníci sa koncentrujú najmä na Slovensku.

S rastúcim obratom firmy stúpa percento spoločností, ktoré si myslia, že odchod Británie z únie uškodí ich podnikateľským aktivitám. "V prípade firiem s obratom nad 200.000 eur očakáva skôr negatívny vplyv 17 % zástupcov. Výrazný je rozdiel medzi jednotlivými firmami. Tie, ktoré majú obchodných partnerov vo Veľkej Británii, analyzujú dopady výstupu krajiny z EÚ na ich podnikanie. A potom sú firmy, ktoré síce evidujú túto tému, ale vzhľadom na nízke alebo žiadne percento vlastnej obchodnej výmeny s Veľkou Britániou neočakávajú bezprostredný negatívny vplyv na svoje obchodné aktivity," dodal Koloman Buzgó, riaditeľ divízie riešení pre firemných klientov.