Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Taliansko odsúva plán vyrovnaného rozpočtu opäť na rok 2014

Foto: TASR/AP

Talianska ekonomika totiž z dôvodu rozsiahlych úsporných opatrení, ktoré mali urýchliť fiškálnu konsolidáciu, prudko klesá.

Rím 18. apríla (TASR) - Taliansko o jeden rok posúva svoj plán odstránenia rozpočtového deficitu pre zhoršovanie vyhliadok domácej ekonomiky. Pôvodne mal Rím začať vyrovnane hospodáriť v roku 2013.

Vyplýva to z návrhu hospodárskeho a finančného dokumentu, ktorý by dnes mal schváliť kabinet premiéra Maria Montiho a ktorý ma k dispozícii agentúra Reuters.

Vláda v dokumente zvýšila prognózy rozpočtových schodkov v rokoch 2012 až 2014 a zhoršila odhad týkajúci sa vývoja ekonomiky.

Taliansky rozpočtový deficit je v pomere k výkonu ekonomiky jedným z najnižších v eurozóne. Mnohí ekonómovia tvrdia, že väčším problémom je chronicky slabý rast ekonomiky než minutie fiškálnych cieľov.

Bývalá vláda premiéra Silvia Berlusconiho vlani v lete prisľúbila európskym partnerom, že Taliansko bude v roku 2013 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom.

Pôvodným cieľom bolo vyrovnanie rozpočtu v roku 2014, ale Rím ho posunul o rok dopredu, aby upokojil dlhopisové trhy, keďže v tom čase prudko vzrástlo úročenie talianskeho dlhu.

Teraz sa Montiho kabinet zrejme vráti k pôvodnému cieľu zníženia deficitu na nulu v roku 2014. Ekonomika totiž z dôvodu rozsiahlych úsporných opatrení, ktoré mali urýchliť fiškálnu konsolidáciu, prudko klesá.

Spomínaný návrh hospodárskeho a finančného dokumentu mierne zvyšuje pre tento rok plánovaný deficit z 1,6 % na 1,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Budúcoročný cieľ vzrástol na 0,5 % z 0,1 % HDP. S takmer vyrovnaným rozpočtom (-0,1 %) sa počíta až v roku 2014.

Ekonomika by podľa dokumentu mala tento rok klesnúť o 1,2 % a nie len o 0,4 %, ako prognózovala Montiho vláda vlani v decembri.

Nová predpoveď je však ešte stále výrazne optimistickejšia než očakávania Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý v tomto roku počíta až s 1,9-% poklesom talianskeho HDP. Fond navyše neverí, že sa Rímu podarí vyrovnať rozpočet skôr než v roku 2017.