Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vo Zvolene prezentovali výsledky spoločného projektu

Bez popisu Foto: PPS Group a. s.

Cieľom projektu bol monitoring v oblasti obnoviteľných zdrojov energií.

Bratislava 22. marca (TERAZ.sk - OTS) - 1. Slovenský strojársky klaster (1.SSK) a Technická univerzita vo Zvolene Fakulta environmentálnej a výrobnej techniky dnes na odbornom workshope prezentovali výsledky spoločného projektu zameraného na zvýšenie vedecko-technického potenciálu klastra v oblasti strojov a zariadení pre manipuláciu s drevom a biomasou.

Spoločný projekt 1.SSK a Technickej univerzity vo Zvolene vznikol vďaka podpore Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Cieľom projektu bol monitoring v oblasti obnoviteľných zdrojov energií, využívania biomasy s dôrazom na stroje a zariadenia na ťažbu, štiepkovanie, sústreďovanie, zhutňovanie, sušenie, ale najmä na transport a logistiku, ktoré patria k najvýznamnejších faktorom ovplyvňujúcich ekonomiku tohto sektora. Na základe analýzy poznatkov v oblasti strojov a zariadení pre spracovanie a logistiku biomasy bolo zámerom definovať zadania pre vývoj nových mechanizmov, ktoré umožnia zlepšiť mechanizáciu pre dopravu a manipuláciu s biomasou pre konkrétnych užívateľov.

Na riešení participovali spoločnosti, združené v 1. SSK (PPS Group a.s., ŽOS Zvolen a.s., EURO CONEX SLOVAKIA s.r.o.) a Technická univerzita vo Zvolene (zastúpená Fakultou environmentálnej a výrobnej techniky) a partnerská spoločnosť CSM Tisovec a.s.