Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Terčom falšovania bývajú aj vstupenky na rôzne podujatia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri predaji cez neoficiálne predajné kanále môže dôjsť ku kúpe falošnej vstupenky. Príkladom sú predaje cez tzv. sekundárne markety, ktoré ponúkajú predaj vstupeniek na akože vypredané predstavenia.

Bratislava 19. júna (TASR) - Vstupenka je cenina a obchodovanie s ňou môže vyvolať administratívno-právne, ale aj trestno-právne následky. Každý lístok predaný v Ticketportali má bezpečnostné prvky, ktoré sa dajú vyhľadať a sú nezameniteľné. Uviedli to v utorok na stretnutí s novinármi v Bratislave predstavitelia portálu.

"Najväčšou garanciou pravosti lístka je jeho nákup na predajnom mieste. Každá vstupenka má viacero ochranných prvkov. Použitá je termotlač, pričom vstupenka je tlačená na špeciálny papier, má unikátny čiarový kód a ďalšie prvky. Na každej vstupenke je hologram, každý hárok má svoje číslo, a to číslo sa dá vyhľadať. Hárky sa pravidelne vymieňajú a sťahujú z obehu," povedala Stanislava Šebeňová zo spoločnosti Ticketportal.

Najčastejšie falšované sú lístky na festivaly a veľké koncerty. Väčšinou ide o vstupenky kúpené cez bazáre a sekundárne markety. Podľa Šebeňovej zaznamenali takéto falošné vstupenky napríklad na veľký slovenský festival. Počas konania posledných MS v ľadovom hokeji v Bratislave dochádzalo podľa nej k častým podvodom. V tom čase bolo podané aj trestné oznámenie na viacerých neznámych páchateľov za neoprávnený predaj vstupeniek.

Pri predaji cez neoficiálne predajné kanále môže dôjsť ku kúpe falošnej vstupenky. Príkladom sú predaje cez tzv. sekundárne markety, ktoré ponúkajú predaj vstupeniek na akože vypredané predstavenia. Pokusy o sfalšovanie sú tak pri klasických vstupenkách, ako aj pri vstupenkách tlačených doma, tzv. hometicketoch. Aj hometicket má ochranné prvky a jeho úhradu dokáže spoločnosť veľmi presne dohľadať.

"Aby sme pomohli našim zákazníkom overiť si pravosť zakúpenej vstupenky, bude aplikácia Ticketportalu rozšírená o funkcionalitu overenia pravosti kúpenej vstupenky," zdôraznila Šebeňová.