Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tesco utlmí svoje podnikanie v Česku, skráti otváracie hodiny

Foto: Tesco

Briti navonok argumentujú nezáujmom Čechov o nákupy v neskorých hodinách. Podľa zdrojov z vnútra firmy má však Tesco problém s nedostatkom pracovných síl a snaží sa tiež viac šetriť.

Londýn 15. augusta (TASR) - Britský maloobchodný reťazec Tesco utlmí v Česku svoj biznis. Desiatky supermarketov v susednej krajine od septembra skrátia otváracie hodiny o dve, z 24.00 na 22.00. Svoje brány zatvoria skôr aj vybrané obchody v Prahe. Informoval o tom portál E15.cz.

Briti navonok argumentujú nezáujmom Čechov o nákupy v neskorých hodinách. Podľa zdrojov z vnútra firmy má však Tesco problém s nedostatkom voľných ľudí na českom trhu práce, a snaží sa tiež viac šetriť.

"K tejto zmene sme pristúpili z prevádzkových dôvodov, ide zhruba o 15 obchodov po celej republike. V týchto neskorých hodinách už v obchodoch nenakupuje príliš veľa zákazníkov," uviedol hovorca Tesca Václav Koukolíček s tým, že firma chcela zároveň umožniť zamestnancom dostať sa večer skôr domov.

Zmena otváracích hodín sa tak bude týkať takmer desatiny prevádzok Tesca v Česku.

"Nemajú ľudí a absolútne sa im nedarí ich sem dostať," povedal pod podmienkou zachovania anonymity jeden zo zamestnancov obchodu Tesco Extra v Prahe, ktorého sa skrátenie týka.

Tesco pritom doteraz neskoré nákupy podporovalo. Len v Prahe má prinajmenšom do polnoci otvorených šesť svojich obchodov, viac nemá žiadny konkurent ponúkajúci širší sortiment ako potraviny. Podľa orientačných štatistík návštevnosti, ktoré k vybraným obchodom ponúka vyhľadávač Google, sa pritom návštevnosť Tesco obchodov predovšetkým cez piatky a soboty medzi 22. a 23. h večer vyrovná počtu ranných či dopoludňajších nákupov.

Tesco tak pokračuje v doterajšom trende "osekávania" svojho podnikania v Česku. Od septembra napríklad opúšťa aj celé poschodie v nákupnom centre v Liberci. Firma už pritom zmenšila svoje priestory v pražskom centre Nový Smíchov a v metropole sa zbavuje aj známeho nákupného centra Máj. Od začiatku júna 2018 Briti vymenili v českom Tescu dvoch členov predstavenstva, teda polovicu tamojšieho vedenia.

Úsporné kroky môžu podľa hlasov blízkych reťazcu súvisieť s nepríliš priaznivým vývojom jeho hospodárenia. V obchodnom roku 2016/17 vykázal reťazec globálnu stratu, ktorú vysvetľoval precenením účtovnej hodnoty svojho majetku.