Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Trump necháva otvorené dvere pre rokovania s Čínou

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Čína však medzitým prijala odvetné kroky a oznámila nové clá v hodnote 60 miliárd USD, ktoré tiež začnú platiť 24. septembra.

Washington 18. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump nechal v utorok dvere otvorené pre vyjednávanie s Čínou o ukončení súčasnej obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom.

USA oznámili v noci na utorok zavedenie nových ciel na čínske produkty v hodnote takmer 200 miliárd USD (170,98 miliardy eur), ktoré vstúpia do platnosti 24. septembra. A pohrozili ďalšími clami až do výšky 267 miliárd USD, ak Čína prijme odvetné opatrenia.

Trump však tiež novinárom povedal, že Spojené štáty môžu v budúcnosti uzatvoriť dohodu s Čínou a že jeho krajina je vždy otvorená rokovaniam.

Čína však medzitým prijala odvetné kroky a oznámila nové clá v hodnote 60 miliárd USD, ktoré tiež začnú platiť 24. septembra. Clá sa dotknú až 5207 amerických výrobkov, od skvapalneného zemného plynu po určité druhy lietadiel, a tiež kakaový prášok a mrazenú zeleninu. Budú vo výške 5 až 10 % namiesto predtým navrhovaných sadzieb 5, 10, 20 a 25 %, uviedlo čínske ministerstvo financií.