Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka zjednodušila menovú politiku, líra posilnila

Turecká líra. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líra si voči doláru rovnako ako voči euru polepšila o vyše 3 %.

Ankara/Frankfurt nad Mohanom 28. mája (TASR) - Turecká líra v pondelok výrazne posilnila voči americkému doláru aj euru. Turecká centrálna banka totiž oznámila, že prijme opatrenia, ktoré výrazne zjednodušia jej systém úrokových sadzieb.

Líra si voči doláru rovnako ako voči euru polepšila o vyše 3 %. Kurz doláru voči tureckej mene klesol na 4,57 TRY/USD a kurz eura na 5,32 TRY/EUR.

Turecká mena sa tak výrazne zotavila po prudkom poklese z uplynulých týždňov, keď jej kurz padal stále na nové rekordné minimá. Minulý týždeň v stredu (23.5.) v snahe zastaviť pád líry zvýšila jednu zo svojich kľúčových sadzieb. Opatrenie však malo len krátkodobý účinok. Podľa expertov prišlo k sprísneniu menovej politiky príliš neskoro.

Centrálna banka v pondelok zareagovala na kritiku tak, že zjednodušila komplikovanú štruktúru úrokových sadzieb. Kľúčovým úrokom sa opäť stala 1-týždňová repo sadzba, ktorá zároveň stúpne z 8 % na 16,5 %. To zodpovedá doterajšej kľúčovej sadzbe Late Liquidity Window Rate, ktorú centrálna banka zvýšila minulý týždeň v stredu po mimoriadnom zasadnutí menovej rady o 300 bázických bodov na 16,5 %.

"Je to krok správnym smerom, aj keď skôr symbolický," uviedla odborníčka Commerzbank Thu Lan Nguyenová: "Či centrálna banka opäť získa dôveryhodnosť, je iná téma, a bude závisieť od výsledku volieb." Nguyenová tým mierila na nedávne vyhlásenia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý chce v prípade opätovného víťazstva vo voľbách zvýšiť svoj vplyv na menovú politiku.

Ďalším faktorom, ktorý spôsobil prepad tureckej líry, sú podľa expertov stúpajúce úrokové sadzby v USA, čo je mimoriadne kritické pre krajiny, ako je Turecko, s vysokými záväzkami v zahraničí alebo v zahraničnej mene. K tomu je potrebné pripočítať vysokú infláciu, na ktorú mala centrálna banka zareagovať sprísnením menovej politiky. Erdogan je však nepriateľom vysokých úrokových sadzieb.