Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tvrdý brexit výrobcov šampanského neohrozí, Briti už majú dosť zásob

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Do horšej situácie môže brexit dostať skôr menších výrobcov. Tí totiž môžu cítiť zvýšený tlak zo strany producentov lacnejších šumivých vín ako talianske prosecco, či španielska cava.

Avize 15. septembra (TASR) - Nech by odchod Británie z Európskej únie bez dohody spôsobil ostrovnej krajine akékoľvek problémy, francúzski producenti šampanského by straty utrpieť nemali. Zhodli sa na tom viaceré francúzske firmy pôsobiace v oblasti produkcie a distribúcie jedného z najznámejších francúzskych produktov.

Otrasy na britskej politickej scéne zvyšujú neistotu v súvislosti s odchodom Británie z EÚ. V súčasnosti nie je stále isté ako, kedy a dokonca či vôbec Británia z EÚ odíde. Zatiaľ je dátum stanovený na 31. októbra. Pre prípad tvrdého brexitu, teda odchodu bez dohody, si však výrobcovia šampanského už v ostrovnej krajine vytvorili dostatočné zásoby a sú presvedčení, že ani neriadený brexit obľúbenosť šampanského na Britských ostrovoch nezníži.

"Šampanské je šampanské, je ako Eiffelova veža,"
povedal Pierre-Emmanuel Taittinger, prezident rovnomennej spoločnosti, v prejave na začiatku zberovej sezóny hrozna. "Angličania milujú šampanské už 300 rokov a brexit alebo nebrexit, budú ho mať radi aj naďalej. Toho sa obávať nemusíme," vyhlásil. Ako dodal, omnoho väčším problémom než samotný brexit je skôr pokles kurzu libry oproti euru.

Británia je najväčším exportným trhom pre producentov šampanského. Spojené štáty sú až na druhom mieste. Od minulého roka preto väčšina producentov výrazne zvyšovala dodávky na britský trh, aby boli na tvrdý brexit pripravení. Potvrdil to hovorca organizácie výrobcov šampanského CIVC Thibaut Le Mailloux. "Producenti si zabezpečili v Británii dostatočné zásoby pre prípad problémov na hraniciach," povedal.

Organizácia nezverejnila, aké množstvo šampanského sa na Britské ostrovy presunulo. Niektorí však odhadujú, že v Británii je v súčasnosti šampanského dosť na stabilné zásobovanie trhu počas jedného roka. Ako dodali, počas Vianoc šampanské v obchodoch určite chýbať nebude.

Do horšej situácie môže brexit dostať skôr menších výrobcov. Tí totiž môžu cítiť zvýšený tlak zo strany producentov lacnejších šumivých vín ako talianske prosecco, či španielska cava.