Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Účasť prepojených firiem na súťaži je v pripomienkach k novele zákona

Na archívnej snímke Miroslav Hlivák. Foto: TASR Martin Baumann

Miroslav Hlivák dodal, že ho teší záujem širokej verejnosti o reformu verejného obstarávania.

Bratislava 5. júna (TASR) – Účasť majetkovo či personálne prepojených firiem vstupujúcich do procesu verejného obstarávania patrí medzi pripomienky, ktoré vzišli z medzirezortného pripomienkového konania k novele zákona o verejnom obstarávaní. Poukázal na to predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák, ktorý tak reagoval na pondelkovú (4.6.) tlačovú konferenciu hnutia OĽaNO. Zároveň dodal, že ho teší záujem širokej verejnosti o reformu verejného obstarávania.

"Som rád, že k novele zákona o verejnom obstarávaní sa vyjadrujú aj poslanci NR SR a už v tejto fáze dávajú svoje pripomienky. Vnímam to ako nádej na to, že novela bude obsahovať zmeny, ktoré budú mať podporu naprieč politickým spektrom," skonštatoval Hlivák v reakcii na návrh OĽaNO, ktorým chcú dosiahnuť automatické vylúčenie majetkovo či personálne prepojených spoločností z verejného obstarávania.

Hnutie predkladá do parlamentu návrh zákona, ale ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Veronika Remišová, toto opatrenie sa budú snažiť dosiahnuť aj prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k súčasnému návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní.

Hlivák avizoval, že tento problém je jednou z pripomienok, ktoré vzišli z medzirezortného pripomienkového konania. "Na riešení tejto témy spolupracujeme od môjho nástupu do funkcie predsedu s Protimonopolným úradom (PMÚ). Právo hospodárskej súťaže ako aj verejného obstarávania je európska téma, a tak je potrebné zdôrazniť, že sa snažíme nájsť čo najúčinnejšie legislatívne riešenie, ktoré je v súlade s európskym právom. Už teraz sme však naše úsilie v boji proti nekalým praktikám vo verejnom obstarávaní ošetrili v podpísanom Memorande o spolupráci, na základe ktorého Protimonopolnému úradu postupujeme živé konania vykazujúce postup proti čestnej hospodárskej súťaži," zdôraznil predseda ÚVO.

Zo spolupráce s PMÚ vzišla aj ďalšia pripomienka, ktorá sa týka autora ponuky. "V rámci prípravy novely zákona sa naše inštitúcie dohodli, že by sa mala zaviesť povinnosť pre firmy uvádzať autora, ktorý vypracováva ich ponuky vo verejnom obstarávaní," dodal Hlivák.

ÚVO má súčasne záujem v spolupráci s poradcom z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zriadiť stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – Komoru verejného obstarávania. "Je potrebné, aby obstarávatelia boli odborne zdatní a tiež, aby za svoju činnosť niesli zodpovednosť. Kým sa tak stane, začali sme rokovania so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) o tom, že by sme obce motivovali napríklad k spoločnému verejnému obstarávaniu, v rámci ktorého si vedia zdieľať poznatky, aby proces obstarávania nebol chybový," skonštatoval Hlivák.