Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ukrajina zníži ceny plynu, zvolený prezident vyzýva na rokovania s MMF

Ilustračné foto Foto: TASR

Zníženie cien plynu presadzuje aj novozvolený prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukazuje na pokles cien v Európe v posledných mesiacoch. Chce však, aby Ukrajina s MMF rokovala.

Kyjev 24. apríla (TASR) - Ukrajina od budúceho mesiaca mierne zníži ceny plynu, čo môže narušiť vzťahy s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Ako informovala agentúra Bloomberg, ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman v stredu oznámil, že od 1. mája zníži štátny plynárenský podnik Naftogaz ceny plynu pre domácnosti o 3,4 %. Zníženie cien plynu podporuje aj novozvolený prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý len pár hodín predtým vyzval vládu a Naftogaz, aby o otázke znižovania cien plynu začali rokovať s MMF.

Hrojsman na tento krok vyzval Naftogaz na predchádzajúcom zasadnutí vlády s tým, že ak spoločnosť cenu nezníži, bude zvažovať odvolanie jej šéfa. "Počuli ma a s cenou idú dolu. Okrem toho si myslím, že toto nie je posledné znižovanie cien, keďže trhy smerujú k ďalšiemu poklesu," povedal Hrojsman.

Zníženie cien plynu presadzuje aj novozvolený prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukazuje na pokles cien v Európe v posledných mesiacoch. Chce však, aby Ukrajina s MMF rokovala.

Zatiaľ nie je jasné, či tento krok porušuje dohodu Ukrajiny s MMF o úvere v objeme 3,9 miliardy USD (3,47 miliardy eur). Práve na tlak fondu ukrajinská vláda ceny plynu v októbri o 23 % zvýšila. Fond následne súhlasil s dohodou o úvere, pričom prvú tranžu vo výške 1,4 miliardy USD Ukrajine ihneď uvoľnil.

Ďalšie zvýšenie bolo naplánované od 1. mája, konkrétne o 15 %. Následne mala Ukrajina dostať druhú tranžu úveru. Začiatkom tohto týždňa sa však vláda a Naftogaz dohodli na znížení cien. Zástupca MMF sa k najnovším informáciám z Kyjeva nevyjadril.

(1 EUR = 1,1245 USD)