Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ÚVO sprístupnil elektronický systém verejného obstarávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Predseda ÚVO vyzdvihol, že každý si bude vedieť dohľadať na jednom mieste podklady od vyhlásenia obstarávania až po uzavretie zmluvy.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Zmodernizovaný elektronický systém verejného obstarávania v prípade podlimitných a nadlimitných zákaziek sprístupnil od piatka Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Podľa jeho predsedu Miroslava Hliváka posunuli obstarávania na inú úroveň, systém zaistí väčšiu transparentnosť a zníženie podozrení z nekalých praktík. Štát ponúka systém na stránke ÚVO bezplatne.

Hlivák pripomenul, že parlament schválil tento týždeň komplexnú novelu zákona o verejnom obstarávaní.

Predseda ÚVO vyzdvihol, že každý si bude vedieť dohľadať na jednom mieste podklady od vyhlásenia obstarávania až po uzavretie zmluvy. "Systém je nastavený tak, aby aj kontrolné orgány, s ktorými má napríklad úrad podpísaní memorandá o spolupráci na pokrytie nekalých praktík, ktorými sú Generálna prokuratúra SR, Najvyšší kontrolný úrad SR, Protimonopolný úrad, mali prístup do systému a mohli si sami preveriť skutočnosti," zdôraznil.

Systém je podľa neho praktickou pomôckou najmä pre malých a stredných podnikateľov, aj pre prácu médií.

Šéf ÚVO povedal, že zmluva na dodanie systému vznikla za predchádzajúceho vedenia, v auguste 2017. Cena za dodávku systému je vyše jeden milión eur s DPH, zmluva trvá do konca roka 2022 a upravuje aj režim starostlivosti o systém, konštatoval Hlivák s tým, že vyrokovali v prospech štátu rôzne benefity.

Úvodné video návody sú na oficiálnej stránke úradu. „Systém sme testovali, a robili sme všetko preto, aby bol či najzrozumiteľnejší verejností," uzavrel riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa.