Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Už na jeseň pocítia ľudia zvyšovanie cien potravín na pultoch predajní

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rizikový je najmä chlieb a obilniny. Rovnako sa však môže stať, že viac porastú aj ceny mäsa pre zdraženie kŕmnych zmesí.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Výraznejší rast cien potravín pocítia ľudia na pultoch predajní už na jeseň a počas zimy tohto roka. Odhadujú to ekonomickí analytici, podľa ktorých je za väčším nárastom cien potravín dlhodobé sucho a stúpanie vstupných nákladov pre výrobcov, ako napríklad cien ropy.

"Už v nasledujúcich mesiacoch, teda na jeseň a počas zimy by nás mohli vyjsť, podľa nášho odhadu, potraviny a nealkoholické nápoje medziročne drahšie o 6 až 8 %," skonštatovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Pre porovnanie, v prvom polroku 2012 si ľudia priplácali v obchodoch za potraviny v priemere do 4 %.

Zdražovaním sú pritom podľa Sadovskej ohrozované najmä tie potraviny, do výroby ktorých vstupujú dražejúce poľnohospodárske komodity, ako napríklad pšenica, sója či kukurica. Aj podľa analytika Tatra Banky Borisa Fojtíka ľudia pocítia vyšší nárast cien potravín v obchodoch od októbra a v novembri.

"Rizikový je najmä chlieb a obilniny. Rovnako sa však môže stať, že viac porastú aj ceny mäsa pre zdraženie kŕmnych zmesí," opísal. Odhaduje pritom, že ceny potravín porastú za celý rok v priemere o 5 %. To je už viac ako štandard, za ktorý sa dá považovať ročný priemerný nárast cien o 3 až 3,5 %.

Naopak, cenu by si mohli v nasledujúcich mesiacoch podľa analytikov udržať napríklad sladkosti. "Komodity typu káva, kakao či cukrová trstina sú v súčasnosti na svetových trhoch lacnejšie ako pred rokom," odôvodnila Sadovská.